Γράφει ο Ομότιμος Καθηγητής στο ΑΠΘ Ιωάννης Τουλουμάκος*.

Η θεσμική εκπροσώπηση της Ομογένειας, δηλ. των απανταχού της γης διαβιούντων, περίπου 5.500.000 Ελλήνων, στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας, ανάλογη προς την σημασία της στην σύγχρονη εποχή, είχε συζητηθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, ιδιαίτερα κατά την πέμπτη γενική συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού τον Αύγουστο του 2004, στο Ναύπλιο. Στη συνέλευση αυτή επιβεβαιώθηκε από τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών η πρόθεση της κυβtouloumakosέρνησης για την ίδρυση Υφυπουργείου, μετά την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού. Κατά την σημερινή κρίσιμη περίσταση για την χώρα, η συμπαράσταση της Ομογένειας καθίσταται υπερποτε άλλοτε αναγκαία,’ ένας αποτελεσματικός τρόπος εξασφάλισης της θα ήταν η ίδρυση Αυτόνομου Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού, με βασικούς σκοπούς:

1.    Την αντιμετώπιση των ποικίλων προβλημάτων και την ενίσχυση της πολιτιστικής -ιδιαίτερα – παρουσίας των Ελλήνων του Εξωτερικού στις διάφορες χώρες όπου ζουν, από τη μια μεριά, από την άλλη η σύσφιξη των δεσμών τους με την πατρίδα και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους στα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής, ή ακόμη, όπου αυτό είναι αναγκαίο και δυνατό, σε τομείς της εσωτερικής, όπως η εκπαίδευση και η οικονομία. Η επιβαλλόμενη για την επίτευξη των σκοπών αυτών συνεργασία με την Εκκλησία, το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, την Διακοινοβουλευτική Ένωση, όπως και τις επιμέρους Ενώσεις και συλλόγους των Αποδήμων θα προσδώσει, ανεξάρτητα από τα κατά περίπτωση αποτελέσματα της, μια νέα διάσταση στην εθνική ζωή.

2.    Την προβολή και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού σε παγκόσμια κλίμακα με τους αναγκαίους προς τούτο θεσμούς (όπως: Ινστιτούτα κατά το πρότυπο των γνωστών ξένων, Ολυμπιακοί αγώνες κλασσικού αθλητισμού Ελλήνων και αλλοδαπών νέων που μετέχουν της ελληνικής παιδείας, κατά το υπόδειγμα του εθνικού ευεργέτη Ε. Ζάππα, κ.α.) σε συνεργασία και με την Διακοινοβουλευτική Ένωση, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Καταστατικού της.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του το Υ.Α.Ε. θα μπορούσε να αναλάβει την πρωτοβουλία και να έχει κατόπιν την κύρια ευθύνη για την λειτουργία ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού δορυφορικής εμβέλειας με βασικά χαρακτηριστικά των προγραμμάτων τους την προβολή της ιστορίας και των επιτευγμάτων των Ελλήνων που έζησαν εκτός της μητροπολιτικής Ελλάδος από την αρχαιότητα ως και την σύγχρονη εποχή.

 

*Ομότιμος Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας του Α.Π.Θ. Γεννήθηκε στη Χαλκίδα.  Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1961 και στο Πανεπιστήμιο της Γοτίγγης Γερμανίας (1963-67). Από το1967 έως το 1971 εργάσθηκε ως επιμελητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Το 1974 εξελέγη υφηγητής του Α.Π.Θ., το 1980 έκτακτος καθηγητής και από το 1983 εδίδαξε ως καθηγητής πρώτης βαθμίδας του Α.Π.Θ. Διετέλεσε γενικός γραμματέας της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας, πρόεδρος του Συλλόγου «Κοινωνικός Σύνδεσμος», υπεύθυνος για την τακτική διοργάνωση του Πανελληνίου Συνεδρίου για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Νέων με θέμα « Η επιβίωση του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού στην Ευρώπη του εικοστού αιώνα». Συγγραφέας των βιβλίων: «Η επίδραση της Ρώμης στη μορφή του πολιτεύματος των ελληνικών πόλεων- κρατών κατά τον δεύτερο και πρώτο αι.π.Χ» (γερμ.}1967, «Συμβολή στην έρευνα της ιστορικής συνειδήσεως των Ελλήνων στην εποχή της ρωμαϊκής κυριαρχίας» (γερμ.) 1971(ελλ.).1972, «Η θεωρητική θεμελίωση της δημοκρατίας στην κλασσική Ελλάδα» (ελλ.) 1979 (γερμ.) 1985, «Η αναθεώρηση του Νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση» (1985), «Επισκόπηση της διεθνούς φιλοσοφικής και ιστορικής έρευνας για τα Πολιτικά του Αριστοτέλη, 1925-1985» τόμ.Ι-ΙV (γερμ.) 1992-2000, «Το εκπαιδευτικό πρόβλημα και η ευθύνη της Φιλοσοφικής Σχολής» (1998), «Τρόποι ζωής και χιούμορ των αρχαίων Ελλήνων» τομ. Ι-ΙΙ (2003-2010), «Η εθνική επιβίωση ως πολιτική ιδέα και ηθικό χρέος» 2004, «Η Ελλάδα στον εικοστό πρώτο αιώνα:Προβλήματα- προτάσεις» 2005, «Ιστορικά προβλήματα των τάφων της Βεργίνας» 2006 « Κοινωνική συνείδηση και εθνική ταυτότητα στην νέα ιδεολογία των σχολικών βιβλίων»2008, «Η Ελλάς και το κράτος των Σκοπίων: Παραλειπόμενα σε μια ατυχή διένεξη» 2008 «Η Ελλάδα έξω από τα σύνορα» (άρθρα για τον απόδημο Ελληνισμό). Συνεκδότης των περιοδικών «Μακεδονικά» (1992-2004), «Τεκμήρια» (1994-2004) και «Έρευνα και Εκπαίδευση» έχει επίσης δημοσιεύσει άρθρα και βιβλιοκρισίες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ