Μια εξαιρετική εκδήλωση οργανώθηκε την περασμένη Κυριακή, 25η Σεπτεμβρίου 2011, από τη Βοηθητική Αδελφότητα Κυριών & Δεσποινίδων «Η Αγ. Αγάθη», της θεοφιλούς Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος Harrow ΒΔ Λονδίνου. Στην Πνευματική αυτή Σύναξη που έλαβε χώρα στην Κοινοτική Αίθουσα ομίλησε ο ελλογιμότατος Δρ. Ανδρέας Ανδρεόπουλος, Καθηγητής της Ορθόδοξης Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Winchester, παρουσιάζοντας διάφορες πτυχές του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φετινή χρονιά είναι διπλά επετειακή για τον Αλ. Παπαδιαμάντη, αφού τιμούνται τα 160 χρόνια από τη γέννησή του και 100 από το θάνατό του.

Το πολυπληθές ακροατήριο καλωσόρισε με εγκάρδια λόγια ο Ιερ. Προϊστάμενος Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας. Στη συνέχεια προλόγισε και παρουσίασε το θέμα και τον ομιλητή ο νέος Θεολόγος Δημήτρης Σαλαπάτας (ο οποίος εργάζεται με τον Δρα Ανδρεόπουλο, για την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής), αναφέροντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Ο Παπαδιαμάντης γεννήθηκε στη Σκιάθο το 1851. Πατέρας του ήταν ο ιερέας Αδαμάντιος Εμμανουήλ. Από νωρίς εξοικειώθηκε με τα εκκλησιαστικά πράγματα, τη θρησκευτική ατμόσφαιρα, τις λειτουργίες, τα εξωκκλήσια και την ήσυχη ζωή του νησιώτικου περίγυρου. Όλα αυτά του διαμόρφωσαν μια χριστιανοπρεπή ιδιοσυγκρασία, που τη διατήρησε με απόλυτη πιστότητα ως το τέλος της ζωής του. Απεβίωσε στο αγαπημένο του νησί στις 3 Ιανουαρίου του 1911.

Ο Δρ. Ανδρεόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα. Έχει σπουδάσει στην Ελλάδα, στον Καναδά και στην Αγγλία. Έχει δημοσιεύσει πολλές θεολογικές μελέτες, βιβλία και άρθρα. Τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα η μελέτη των συμβόλων του Χριστιανισμού, όπως ο Τίμιος Σταυρός, για τον οποίο έχει συγγράψει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πραγματεία. Αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένας από τους πιο ευφραδείς νέους Χριστιανούς επιστήμονες. Ο Δρ. Ανδρεόπουλος αποδέχθηκε με προθυμία -και τον ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό- την πρόσκλησή μας να έλθει στην Κοινότητά μας και να μας ομιλήσει με θέμα: «Mετάνοια και αγιοσύνη στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη». Τον παρακαλώ να έλθει και να λάβει το λόγο».

Κατόπιν ανέβηκε στο βήμα ο ομιλητής ο οποίος ανέπτυξε το θέμα του με ιδιαίτερα γλαφυρό ύφος, άκρα επιστημοσύνη, ακρίβεια και τεκμηρίωση, παρουσιάζοντας εύστοχα τα επιχειρήματά του, αναφερόμενος σχεδόν σε όλα τα κείμενα που έχει συγγράψει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

Παράλληλα παρουσίασε μια συγκριτική μελέτη του Παπαδιαμάντη με τον Ντοστογιέφκι, αποκαλύπτοντας τις ιδιαίτερες και άκρως πρωτότυπες πλευρές του έργου του ορθά επονομαζόμενου «Αγίου των Νεο-Ελληνικών Γραμμάτων», υπογραμμίζοντας την παρουσία του ελληνικού φωτός στο σπουδαίο έργο του.

Ο Παπαδιαμάντης δεν είναι μόνο λυρικός ηθογράφος, αλλά είναι και ψυχογράφος, προσεγγίζοντας με θαυμαστή ακρίβεια και με τη βοήθεια της χριστιανικής του πίστης τον εσωτερικό κόσμο των πρωταγωνιστών του. Έτσι δημιουργεί ένα έργο που είναι ακραιφνώς αποκαλυπτικό της εσώτερης δομής της ανθρώπινης ψυχής.

Το ακροατήριο είχε κυριολεκτικά μαγευτεί με την γλυκύτατη αυτή και απόλυτα εμπεριστατωμένη επιστημονικά παρουσίαση του σπουδαίου λογοτέχνη μας, ο οποίος αξίζει να μελετηθεί σε βάθος και σε πλάτος από μικρούς και μεγάλους. Αυτό και άλλα στοιχεία που αφορούν το ύφος και την αξία του Παπαδιαμάντη συζητήθηκαν μεταξύ του ομιλητή και ακροατών, στη γενική συζήτηση που ακολούθησε.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Παντελής Δημοσθένους προσέφερε στον ελλογιμότατο Καθηγητή αναμνηστικά δώρα και οι Κυρίες της Βοηθ. Αδελφότητας δεξιώθηκαν όλους τους παρευρισκομένους, προσφέροντας εύγευστα και πλούσια κεράσματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ