Νέα περιοριστικά μέτρα ζητούν και εν μέρει ήδη εφαρμόζουν οι αρχές της Βαυαρίας για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, εκτός από τα τοπικά λόκνταουν. Προάγγελος μίας πιο αυστηρής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο;Ήδη τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, μιλώντας σε εκδήλωση των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) μέσω τηλεδιάσκεψης, προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων με τους ίδιους ρυθμούς οδεύουμε «με μεγάλα βήματα» στο λόκνταουν και ζήτησε την υποχρεωτική και καθολική χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλες τις περιφέρειες της Γερμανίας που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο αριθμό κρουσμάτων. Σε αυτή την περίπτωση, τονίζει ο Ζέντερ, η μάσκα θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, κεντρικές πλατείες, εμπορικά κέντρα, αλλά ακόμη και στον χώρο εργασίας εφόσον δεν μπορεί να τηρηθεί η απαραίτητη απόσταση- για παράδειγμα σε διαδρόμους, κλιμακοστάσια ή ασανσέρ. «Η μάσκα είναι το καλύτερο μέσο πρόληψης και θα μας βοηθήσει να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα», τονίζει ο Βαυαρός πρωθυπουργός.

Ο Μάρκους Ζέντερ δηλώνει ότι η Βαυαρία ακολουθεί την πιο αυστηρή πολιτική πρόληψης του κορωνοϊού σε ολόκληρη τη Γερμανία, αλλά «δεν μπορεί να υποσχεθεί» ότι αυτό είναι αρκετό και μάλιστα ανησυχεί ότι «το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού μπορεί να αποδειχθεί πιο δύσκολο από το πρώτο». Τα νέα μέτρα για την πανδημία αναμένεται να συζητηθούν αναλυτικά σε συνεδρίαση της τοπικής Βουλής την Τετάρτη στο Μόναχο. Πάντως ο Μάρκους Ζέντερ ξεκαθαρίζει ότι αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων δεν αποφεύγονται μέτρα στη λογική του λόκνταουν. Άλλωστε αυτό γίνεται ήδη σε τοπικό επίπεδο, για παράδειγμα στην περιφέρεια του Μπερχτεσγκάντεν, δημοφιλή χειμερινό προορισμό κοντά στα σύνορα με την Αυστρία.

Τοπικό λόκνταουν για δύο εβδομάδες

Το Μπερχτεσγκάντεν είναι και η περιοχή με τα περισσότερα κρούσματα στη Βαυαρία. Σε μία προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού οι αρχές επιβάλλουν από σήμερα και για τις επόμενες δύο εβδομάδες τοπικό λόκνταουν, που θυμίζει τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα του πρώτου κύματος της πανδημίας: οι κάτοικοι του Μπερχτεσγκάντεν δεν επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι τους παρά μόνο για τη δουλειά, για τα απαραίτητα ψώνια στη γειτονιά ή για σωματική άσκηση στην ύπαιθρο. Αλλά και αυτά θα μπορούν να τα κάνουν είτε μόνοι τους, είτε με άτομα που ζουν στο ίδιο νοικοκυριό. Απαγορεύονται κοινωνικές συναθροίσεις, αλλά και επισκέψεις σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας. Σχολεία και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά.

Όλα αυτά λίγες μέρες πριν αρχίσουν οι φθινοπωρινές διακοπές στη Βαυαρία- μία περίοδος που, υπό κανονικές συνθήκες, προσφέρεται για εξορμήσεις στην ύπαιθρο, αλλά και για ταξίδια στις γειτονικές χώρες, ακόμη και στη βόρεια Ιταλία. Μιλώντας στη Βαυαρική Ραδιοφωνία ο διευθυντής των περιφερειακών υπηρεσιών του κρατιδίου, Μπέρνχαρντ Κερν, προειδοποιεί ότι «αυτές οι διακοπές δεν θα είναι όπως θα θέλαμε να είναι…». Εκφράζει ωστόσο την αισιοδοξία του ότι η κατάσταση θα μπορούσε να εξομαλυνθεί μέχρι το τέλος των διακοπών. Σε πρώτη φάση το λόκνταουν στο Μπερχτεσγκάντεν θα ισχύσει μέχρι τις 2 Νοεμβρίοου.

Εξαπλώνεται σταθερά ο κορωνοϊός

Την Τρίτη το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε 6.868 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες σε όλη τη Γερμανία. Ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι χαμηλότερος από τα 7.830 κρούσματα που είχαν καταγραφεί το Σάββατο, αλλά παραμένει αισθητά υψηλότερος από τα αντίστοιχα στοιχεία που είχαν ανακοινωθεί στις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Οι επιστήμονες επισημαίνουν πάντως ότι δεν πρέπει να γίνεται σύγκριση με το πρώτο κύμα της πανδημίας, γιατί πλέον γίνονται πολύ περισσότερα τεστ απ’ ότι τον περασμένο Μάρτιο, κατά συνέπεια είναι λογικό να καταγράφονται πολύ περισσότερα κρούσματα.

Γιάννης Παπαδημητρίου (ARD, BR, N-TV)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ