Σε ουσιαστικό «πάγωμα» της ενταξιακής πορείας προσανατολίζονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει απομακρυνθεί από τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί κράτους δικαίου.Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας συζητήθηκαν στη διάρκεια του χθεσινοβραδινού δείπνου των Ευρωπαίων ηγετών, όπου η επικρατούσα άποψη ήταν να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επαναξιολογήσει και να μειώσει το ποσό της προενταξιακής βοήθειας. Πρόκειται για χρηματοδοτήσεις ύψους 4,45 δις ευρώ, οι οποίες αφορούν την περίοδο 2014-2020.

Επιπλέον, αρκετά κράτη επιθυμούν να παγώσουν και τα δάνεια που δίνονται στην Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που είναι ο επενδυτικός βραχίονας της ΕΕ.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την άνοιξη του 2018, ενώ εάν οι Ευρωπαίοι υλοποιήσουν την απειλή τους, στην ουσία θα πρόκειται για «πάγωμα» των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, δεδομένου ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις βρίσκονται ήδη σε τέλμα τα τελευταία χρόνια.

Στη διάρκεια της συζήτησης ασκήθηκε έντονη κριτική σχεδόν από όλους τους ηγέτες, ωστόσο ορισμένοι, όπως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ναι μεν συμφώνησαν να σταλούν συγκεκριμένα μηνύματα στην Τουρκία για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου, ωστόσο υποστήριξαν ότι η στρατηγική επιλογή της ενταξιακής πορείας πρέπει να διατηρηθεί.

Στη συζήτηση και το Brexit

Αναφορικά με τα άλλα θέματα της Συνόδου, για το Brexit η απόφαση έναρξης παράλληλων συζητήσεων για τον καθορισμό της μελλοντικής σχέσης της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο θα ληφθεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 14 και 15 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε οι Ευρωπαίοι αναμένουν από το Λονδίνο συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε κρίσιμα ζητήματα, όπως τα δικαιώματα των εργαζομένων και το χρηματοδοτικό, δηλαδή καταβολή από τους Βρετανούς του ποσού που αναλογεί στις υποχρεώσεις, τις οποίες είχαν αναλάβει ως κράτος μέλος.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ