Η Εκτελεστική Επιτροπή της Παγκόσμιας Υπηρεσίας κατά του Ντόπινγκ (WADA) απέκλεισε την Ρωσία από όλες τις μεγάλες διεθνείς αθλητικές οργανώσεις για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Έπραξε καλά, ή μήπως άργησε;Η είδηση του αποκλεισμού της Ρωσίας από όλες τις μεγάλες διεθνείς αθλητικές οργανώσεις για τα επόμενα τέσσερα χρόνια από την Παγκόσμια Υπηρεσίας κατά του Ντόπινγκ (WADA) προκάλεσε σοκ και ποικίλες αντιδράσεις ανά τον κόσμο. Φυσικά αυτό ισχύει και στη Γερμανία, με τον υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ μάλιστα να κάνει λόγο για «μηδαμινή ανοχή» πλέον απέναντι σε φαινόμενα ντόπινγκ στον αθλητισμό. «Όταν αποκαλύπτονται και στοιχειοθετούνται κατηγορίες για τέτοιες αθέμιτες μηχανορραφίες, τότε αυτοί που τις υποστηρίζουν και τις κατασκευάζουν θα πρέπει να αποκλείονται με συνέπεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η WADA φάνηκε τη Δευτέρα στη Λωζάννη αποφασισμένη και ιδιαίτερα σκληρή απέναντι στη Ρωσία. Η απόφασή της βέβαια δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στο πεδίο της αντι-ντόπινγκ στρατηγικής, αλλά και τις κινήσεις της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια στον χώρο του αθλητισμού. «Ο δρόμος ήταν καλά προετοιμασμένος», δήλωσε στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa o Λαρς Μορτσίφερ, επικεφαλής της Γερμανικής Υπηρεσίας Αντιτντόπινγκ.

Τιμωρία για τα μεγάλα σκάνδαλα ντόπινγκ

Σύμφωνα με την CRC, την ειδική επιτροπή της WADA, η οποία πρότεινε την επιβολή κυρώσεων για τη Ρωσία μετά από ελέγχους, η Ρωσική Υπηρεσία Aντι-ντόπινγκ είναι υπόλογη για πλαστογράφηση εργαστηριακών αποτελεσμάτων, τα οποία αφορούν εξετάσεις Ρώσων αθλητών για χρήση παράνομων ουσιών. Μάλιστα βάσει των στοιχείων της CRC πρόκειται για 145 υποθέσεις ντόπινγκ, για τις οποίες προτάθηκε ο αποκλεισμός της Ρωσίας από κορυφαίες αθλητικές οργανώσεις την επόμενη τετραετία. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ρωσική σημαία θα λείπει τόσο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο το 2020 όσο και από το Μουντιάλ του Κατάρ το 2022. Επιπλέον η Ρωσία για το διάστημα αυτό δεν θα μπορεί να φιλοξενήσει διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.

«Πρόκειται για κυρώσεις που όλοι θα περιμέναμε να είχαν ληφθεί νωρίτερα ως αντίδραση στις αθέμιτες ενέργειες, στις οποίες η Ρωσία υπέπεσε» ανέφερε ο Λαρς Μορτσίφερ. Kι αυτό διότι η Ρωσία δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της μετά το μεγάλο σκάνδαλο κρατικού ντόπινγκ, που ήρθε στο φως το 2014. Ωστόσο και αυτή τη φορά αναμένεται έντονη η αντίδραση της Μόσχας απέναντι στην απόφαση της WADA, ακόμη και με προσφυγή στο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο. Κάτι αντίστοιχο είχε προσπαθήσει η Ρωσία να κάνει και το 2016 στο Ρίο αλλά και στην Πιον-Γιανγκ το 2018. Μάλιστα ο Άλφονς Χέρμαν, πρόεδρος της Γερμανικής Ολυμπιακής Επιτροπής εξέφρασε τον φόβο ότι η νέα τροπή με τη Ρωσία ενδέχεται να οδηγήσει σε «άσχημες εξελίξεις» μέχρι τους Ολυμπιακούς του 2020.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Στάνισλαβ Ποζντιάκοφ, προέδρου της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής, δεν αναμένεται η Ρωσία να συνεργαστεί, διότι οι κυρώσεις που της επιβλήθηκαν είναι «υπερβολικές, παράλογες και ακατάλληλες». Από την άλλη πλευρά, ο Λαρς Μορτσίφερ, θεωρεί ότι η εφαρμογή των κυρώσεων θα ήταν σημαντική ώστε να σταλεί ένα μήνυμα για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ στον παγκόσμιο αθλητισμό.

Aντρέας Σίρμερ, dpa

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ