Σοκαρισμένος είναι ακόμα ο κόσμος στην Ουτρέχτη μια ημέρα μετά την επίθεση που άνοιξε νεαρός Τούρκος εναντίον συρμού τραμ. Από την επίθεση τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πέντε τραυματίστηκαν.Η αστυνομία συνέλαβε τον 37χρονο Γκεκμέν Τανίς και ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε καταδίκασε την πράξη: «Συναισθήματα οργής και δυσπιστίας μας κατακλύζουν μετά τα όσα συνέβησαν. Αθώοι άνθρωποι αποχωρίστηκαν από τους συγγενείς τους. Οι σκέψεις μας είναι με τους συγγενείς των θυμάτων οι οποίοι θα πρέπει ξαφνικά να ζήσουν χωρίς τους αγαπημένους τους. Και σκεφτόμαστε ακόμα αυτούς που τραυματίστηκαν και αγωνίζονται για τη ζωή τους».

Σήμερα πάρα πολλοί κάτοικοι της Ουτρέχτης έσπευσαν να καταθέσουν λίγα λουλούδια στον τόπο της επίθεσης, ενώ η ζωή παίρνει και πάλι τους κανονικούς ρυθμούς της. Ο δράστης δεν θα οδηγηθεί πάντως σήμερα ενώπιον του εισαγγελέα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, ο οποίος μίλησε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η διαδικασία αυτή στην Ολλανδία μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Ακόμα και εάν τα κίνητρα του δράστη δεν είναι απολύτως σαφή ωστόσο ολλανδικές εφημερίδες συγκλίνουν σε ένα συμπέρασμα ότι πρόκειται για έναν επικίνδυνο εγκληματία. Οι εφημερίδες επικαλούνται συγγενείς του φερόμενου δράστη. Ο σταθμός NOS ανέφερε μάλιστα ότι ο Γκεκμέν Τανίς εμφανίστηκε στο δικαστήριο πριν από δυο εβδομάδες για μια υπόθεση βιασμού.

Ελεύθεροι οι ύποπτοι που συνελήφθησαν

Ο πατέρας του συλληφθέντος Μεχμέτ Τανίς ζήτησε την τιμωρία του γιου του σε περίπτωση που αποδειχθεί η ενοχή του, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA. Ο Μεχμέτ Τανίς μετά το διαζύγιό του με τη γυναίκα του το 2008 επέστρεψε στην Τουρκία. Ο γιος του και η σύζυγος του παρέμειναν στην Ολλανδία.

Χθες πάντως ήταν τεράστια η κινητοποίηση της αστυνομίας στην Ουτρέχτη, ενώ οι αρχές συνέστησαν στα σχολεία να κλείσουν και οι κάτοικοι να παραμείνουν στα σπίτια τους. Παράλληλα αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και σημαντικά κτήρια της χώρας.

Οι έλεγχοι αυξήθηκαν και στα γερμανο-ολλανδικά σύνορα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών του κρατιδίου. Παράλληλα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για την Ουτρέχτη, στην οποία συνιστούσε ιδιαίτερη προσοχή στους ταξιδιώτες.

Μέχρι σήμερα πάντως η Ολλανδία δεν είχε γίνει στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων παρόλο που υπήρξαν τους προηγούμενους μήνες μια σειρά από απειλητικές καταστάσεις. Για παράδειγμα η ολλανδική αστυνομία σύμφωνα με δικές της πληροφορίες παρεμπόδισε μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τέλος, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Ουτρέχτης, οι δυο ύποπτοι που συνελήφθησαν χθες αφέθηκαν σήμερα ελεύθεροι διότι δεν προέκυψαν εις βάρος τους επιβαρυντικά στοιχεία.

AFD / DPA / Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ