Συνέντευξη Σολτς στην Tagesspiegel μετά την ιστορική απόφαση για αποστολή γερμανικών Leopard στην Ουκρανία. Αποκαλύψεις για τις επαφές με τον Πούτιν και το ύφος του Ρώσου προέδρου.«Θα ξαναμιλήσω τηλεφωνικά με τον Πούτιν γιατί είναι σημαντικό να συνομιλούμε μεταξύ μας» δηλώνει ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε μακροσκελή συνέντευξή του μετά την ιστορική απόφαση για αποστολή Λέοπαρντ στην Ουκρανία μιλώντας στην κυριακάτικη Tagesspiegel. Θέτει όμως ένα όρο προς τον Ρώσο πρόεδρο: «Να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Ουκρανία και να τερματίσει αυτόν τον τρομερό, παράλογο πόλεμο που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους».

Όπως σημειώνει, ο καγκελάριος όσο συνεχίζονται οι επιθέσεις στο ουκρανικό μέτωπο με αμείωτη ένταση, η παρούσα κατάσταση δεν θα αλλάξει. Ο Όλαφ Σολτς προβαίνει όμως και σε μια αποκάλυψη για το περιεχόμενο των μέχρι τώρα συνομιλιών του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αν και τα τηλεφωνήματα με τον Πούτιν «δεν γίνονται σε αγενή τόνο», ο Ρώσος Πρόεδρος του καταστήσει επανειλημμένα σαφές ότι στόχος του είναι «η ενσωμάτωση τμημάτων της γειτονικής χώρας του (της Ουκρανίας) με τη βία», κάτι βέβαια που για τον Γερμανό καγκελάριο είναι «απαράδεκτο».

Ο όρκος του καγκελάριου και η αποφυγή σύρραξης ΝΑΤΟ-Ρωσίας

Στη συνέντευξή του ο Όλαφ Σολτς αναφέρεται και στις επόμενες κινήσεις της Γερμανίας μετά το μεγάλο «ναι» για την αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης τύπου Leopard επαναλαμβάνοντας κατηγορηματικά ότι δεν ακολουθήσουν αποστολές μαχητικών αεροσκαφών.

«Ένας Γερμανός καγκελάριος που λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τον όρκο που έχει δώσει, πρέπει να κάνει τα πάντα προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας δεν θα μετατραπεί σε ένα πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ». Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, όπως λέει, και δεν θα επιτρέψει μια τέτοια κλιμάκωση.

Τέλος, όπως επισημαίνει ο Όλαφ Σολτς υπάρχει πλήρης συμφωνία για την γερμανική πλεύση εντός της ομοσπονδιακή κυβέρνηση. «Και η υπουργός Εξωτερικών το βλέπει έτσι», τόνισε ο Σολτς αναφερόμενος στην Αναλένα Μπέρμποκ και την πρόσφατη αμφιλεγόμενη κατά πολλούς πρόσφατη δήλωσή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σύμφωνα με την οποία «δίνουμε μια μάχη εναντίον της Ρωσίας και όχι ο ένας σύμμαχος εναντίον του άλλου».

Αξίζιε να σημειωθεί ότι και εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών έσπευσε να δηλώσει δήλωσε με τη δήλωση αυτή η Πράσινη υπ. Εξωτερικών ήθελε να τονίσει απλώς τι οι χώρες της ΕΕ, του G7 και του ΝΑΤΟ πρέπει παραμείνουν ενωμένες απέναντι στον ρωσικό επιθετικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνo

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ