Με πρωτοβουλία Βερολίνου και Παρισιού οι τρεις ηγέτες συνομίλησαν τηλεφωνικά το Σάββατο. Στο επίκεντρο τα εγκλωβισμένα σιτηρά και το ζήτημα των αιχμαλώτων.Περίπου 80 λεπτά κράτησε το τηλεφώνημα μεταξύ του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με ανακοινωθέν της καγκελαρίας. Η πρωτοβουλία σύμφωνα με το Spiegel ήρθε από το Βερολίνο και το Παρίσι, που για άλλη μια φορά ζήτησαν από τη Μόσχα άμεση κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία και επιστροφή στο διπλωματικό τραπέζι του διαλόγου.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της καγκελαρίας αναφέρει: «Ο καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησαν άμεση ανακωχή και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Κάλεσαν τον Ρώσο πρόεδρο να συμμετάσχει σε σοβαρές και άμεσες διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο της Ουκρανίας προκειμένου να επιτευχθεί διπλωματική λύση στη σύγκρουση.»

Βασικό θέμα αποτέλεσαν επίσης οι εξαγωγές των τεραστίων ποσοτήτων σιτηρών, που βρίσκονται αποθηκευμένα σε ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα. Όπως μεταδίδουν γερμανικά μέσα, επικαλούμενα το ρωσικό πρακτορείο Interfax, ο πρόεδρος Πούτιν φάνηκε διατεθειμένος να βοηθήσει στην εξαγωγή σιτηρών, εάν αρθούν όμως οι κυρώσεις κατά των ρωσικών αγροτικών προϊόντων.

Ένα άλλο θέμα που αποτέλεσε αντικείμενο της συνομιλίας των τριών ηγετών ήταν η μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου από τη Ρωσία με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, κάτι το οποίο φαίνεται να υποσχέθηκε ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση.

Βασιλειάδης: Διαχειρίσιμο ένα εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου

Την ίδια ώρα και ενώ αναμένονται αποφάσεις σχετικά με ενδεχόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο στην επικείμενη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την Ουκρανία (30 και 31 Μαΐου), συνέντευξη στη γερμανική ραδιοφωνία DLF παραχώρησε σχετικά με τις συνέπειες ενός εμπάργκο ο ελληνικής καταγωγής Μιχαήλ Βασιλειάδης, πρόεδρος του σημαντικού Συνδικάτου IG BCE (Industriegewerkschaft Bergbau, Chemie, Energie) για τη χημική βιομηχανία, την ενέργεια και άλλους τομείς της γερμανικής βαριάς βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τον Βασιλειάδη, οι συνέπειες ενός παγώματος των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου θα ήταν διαχειρίσιμες. Ως βασική προϋπόθεση βλέπει ωστόσο την επίλυση ζητημάτων εφοδιασμού της ανατολικής κυρίως Γερμανίας και ειδικότερα τη διασφάλιση της λειτουργίας του κρίσιμου διυλιστηρίου ρωσικού πετρελαίου στο Σβεντ στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου.

Πριν λίγες μέρες σε συνέντευξή του στο ίδιο μέσο και ο υπ. Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είχε ταχθεί υπέρ ενός κοινώς συμφωνημένου από τα κράτη-μέλη της ΕΕ εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ωστόσο όπως δήλωσε κάτι τέτοιο «μπλοκάρεται ή έχει ήδη μπλοκαριστεί από την ανυπακοή της Ουγγαρίας, ενώ Ελλάδα και Κύπρος επίσης δεν θέλουν να επιβάλουν κυρώσεις στα πετρελαιοφόρα.»

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ