Το αξίωμα της προέδρου αναλαμβάνει η Μπέρμπελ Μπας. Αν και παραιτείται η Άγκελα Μέρκελ, θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της.Ένα μήνα μετά τις εκλογές συγκροτήθηκε το μεσημέρι στο Βερολίνο η νέα βουλή σε σώμα. Μετά την ομιλία του απερχόμενου πρόεδρου του κοινοβουλίου,Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ξεκίνησε η ψηφοφορία για την εκλογή ενός νέου προέδρου.

Μοναδική υποψήφια ήταν η 53χρονη πολιτικός των Σοσιαλδημοκρατών, Μπέρμπελ Μπας, η οποία εξελέγη στο αξίωμά της με σχεδόν 80% των ψήφων. Η κ. Μπας είναι η τρίτη γυναίκα σε αυτό το αξίωμα στην ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας.

Γυναικείο προεδρείο

Σήμερα εκλέγονται και οι αντιπρόεδροι της βουλής. Θεωρείται βέβαιο ότι θα εκλεγούν όλοι οι υποψήφιοι των ΚΟ με εξαίρεση τον υποψήφιο του ακροδεξιού κόμματος Ενναλακτική για τη Γερμανία (AfD). Αναμένεται ότι, όπως και άλλοι υποψήφιοι του κόμματός του στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων, έτσι ώστε η θέση θα παραμείνει κενή.

Με εξαίρεση τον Φιλελεύθερο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, οι υποψήφιοι αντιπρόεδροι των άλλων ΚΟ – των Σοσιαλδημοκράτων, των δύο Χριστιανικών Κομμάτων CDU/CSU, των Πρασίνων και του κόμματος Η Αριστερά – είναι όλες γυναίκες. Για πρώτη φορά θα εκλεγεί σε αυτό το αξίωμα πολιτικός με ξένες ρίζες. Πρόκειται για την υποψηφία των Σοσιαλδημοκρατών, την τουρκικής καταγωγής βουλευτή Αμβούργου, Αϊντάν Έζοουζ.

Απαλλάσσεται των καθηκόντων της

Από τα θεωρεία του κοινοβουλίου παρακολουθούσαν τη σημερινή συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και η απερχόμενη καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της βουλής, νωρίς το βράδυ ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ, θα απαλλάξει το υπουργικό συμβούλιο των καθηκόντων του.

Παράλληλα θα αναθέσει στην καγκελάριο να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της έως ότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. Σε αυτό το διάστημα το νυν υπουργικό συμβούλιο θα εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντα του χωρίς κανένα περιορισμό.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ