Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από επίθεση σε κέντρο Μαρτύρων του Ιεχωβά στο Αμβούργο. Ο δράστης είναι μάλλον νεκρός, τα κίνητρα ασαφή. Σοκαρισμένος ο πολιτικός κόσμος.Σε κατάσταση σοκ ξύπνησε η Γερμανία μετά τις τραγικές ειδήσεις από το Αμβούργο, όταν άγνωστος άνοιξε πυρ εντός κέντρου Μαρτύρων του Ιεχωβά γύρω στις 21.15 το βράδυ της Πέμπτης στο Αμβούργο. Μέχρι στιγμής οι αστυνομικές αρχές κάνουν λόγο για οκτώ νεκρούς, ενώ ο δράστης φέρεται να συγκαταταλέγεται στους νεκρούς.

Μέχρι αυτή την ώρα παραμένουν ασαφή τα κίνητρα της επίθεσης όμως η γερμανική αστυνομία κάνει λόγο για επίθεση-αμόκ εντός του τριώροφου κτηρίου στην περιοχή Γκρος Μπόρστελ του Αμβούργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Spiegel, ο δράστης φέρεται να ήταν μέλος των Μαρτύρων του Ιεχωβά, ενώ άγνωστο παραμένει επίσης πώς βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης. Οι κάτοικοι της γύρω περιοχής ανέφεραν ότι άκουσαν έντρομοι πολλούς πυροβολισμούς.

Σολτς: Ήταν μια αποτρόπαιη πράξη βίας

Σε μήνυμά του μέσω twitter ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε δήμαρχος Αμβούργου, μετέφερε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και έκανε λόγο για μια «αποτρόπαιη πράξη βίας», επαινώντας τις γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας που έσπευσαν αμέσως στην περιοχή για άλλο ένα δύσκολο έργο.

«Σε αυτή την οδυνηρή μέρα, οι σκέψεις μου είναι με τους νεκρούς και τα θύματα της επίθεσης» ανέφερε στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ κάνοντας λόγο για «ημέρα μεγάλου πόνου» στη Γερμανία. «Είμαι βέβαιος ότι πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία συμπάσχουν ειλικρινά αυτές τις ώρες. Εύχομαι στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση. Ευχαριστίες στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης» αναφέρει ο Γερμανός πρόεδρος.

Από την πλευρά της η υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ δήλωσε ότι στόχος των αρμόδιων αρχών τώρα είναι η άμεση διερεύνηση των αιτιών της επίθεσης.

Την ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αστυνομικές έρευνες αναζητώντας ενδεχομένως πιθανούς συνεργούς και συλλέγοντας μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες. Κάθε πληροφορία μετρά και για τον λόγο αυτό η αστυνομία απηύθυνε έκκληση για άμεση προσκόμιση κάθε είδους στοιχείου που μπορεί να βοηθήσει στις έρευνες ακόμη και με ηλεκτρονική μορφή.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο (DW, tagesschau.de

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ