«Λιμπερτέ», ελευθερία, και βαθιά ανάσα, είναι οι λέξεις στο στόμα των Γάλλων που για πρώτη φορά χθες, ύστερα από δυόμισι μήνες, είδαν ν’ ανοίγουν οι πόρτες σε δημόσιους κήπους, πάρκα και δάση.Όσοι έτρεχαν στα πεζοδρόμια γύρω από τα πάρκα κάνοντας τζόκινγκ, επιτέλους βρίσκουν τους παλιούς ρυθμούς. Οι οικογένειες και οι φίλοι δεν έχασαν την ευκαιρία χθες για τα πρώτα πικ-νικ στο γρασίδι και οι νέοι για τα πρώτα φλερτ μακριά από τις οθόνες. Είναι ένα ηλιόλουστο τριήμερο της Πεντηκοστής στη Γαλλία, πριν από τη δεύτερη φάση απελευθέρωσης των μέτρων που αρχίζει επισήμως την ερχόμενη Τρίτη στις 2 Ιουνίου.

Για τους πιστούς καθολικούς, δώρο της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των εκκλησιών από χθες, με μια προεγγραφή όμως για την τήρηση των αποστάσεων. Έτσι στην περίφημη εκκλησία Σακρ Κερ στον λόφο της Μονμάρτρης πολλοί επισκέπτες έμειναν απέξω σήμερα, περιοριζόμενοι στα σκαλοπάτια του λόφου για να θαυμάζουν το πανόραμα της πρωτεύουσας. Εξαίρεση υπήρξε και για τον άλλο ναό, αυτόν της κατανάλωσης, της Γκαλερί Λαφαγιέτ, που με χειροκροτήματα το προσωπικό υποδέχθηκε εχθές τους πρώτους πελάτες.

Την Τρίτη η δεύτερη φάση χαλάρωσης

Με ημερομηνίες κλειδιά 2 και 22 Ιουνίου έχουμε τη δεύτερη χαλάρωση των μέτρων που ξεκινάει την ερχόμενη Τρίτη.

Με εξαίρεση τις περιοχές, όπου υπάρχει ακόμα έντονη κυκλοφορία του υιού, όπως γύρω από το Παρίσι ( Ile de France ) και τις υπερπόντιες κτήσεις Γουιάνα και Μαγιότ, στην υπόλοιπη χώρα ανοίγουν επισήμως εστιατόρια, μπαρ και καφέ.

Στο Παρίσι που θεωρείται ακόμα επικίνδυνη ζώνη επιτρέπεται η επαναλειτουργία μόνο στα μαγαζιά που έχουν τραπεζάκια έξω. Για τη διευκόλυνση των καταστηματαρχών η Δήμαρχος Παρισίων Αν Ινταλγκό δήλωσε ότι δεν θα επιβαρύνει οικονομικά όσους βγάλουν επιπλέον τραπεζάκια στα πεζοδρόμια. Σταδιακά ανοίγουν και όλα τα σχολεία από τις 2 Ιουνίου και μετά.

Ο περιορισμός στις μετακινήσεις μέχρι 100 χλμ γύρω από την κύρια κατοικία, που ισχύει και αυτό το Σαββατοκύριακο της Πεντηκοστής, καταργείται από την Τρίτη. Παράλληλα ανοίγουν για τους λουόμενους παραλίες, λίμνες, καθώς και χώροι και αίθουσες αθλητισμού.

Στις 22 Ιουνίου και ύστερα από μια τελευταία εκτίμηση για την εξάπλωση του ιού προβλέπεται να ανοίξουν και οι κινηματογράφοι.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ