Επίσπευση της διάσκεψης καγκελαρίου και κρατιδίων για την πορεία καταπολέμησης της πανδημίας. Υπό συζήτηση η παράταση κλεισίματος των σχολείων, απαγορεύσεις κυκλοφορίας καθώς και οι δυνατότητες περισσότερου home-office.Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η επόμενη τηλεδιάσκεψη της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και των πρωθυπουργών των 16 γερμανικών κρατιδίων προκειμένου εξετάσουν την αποτελεσματικότητα του μερικού lockdown που ισχύει από τις αρχές Δεκεμβρίου. Αρχικά η διάσκεψη είχε προγραμματιστεί για τις 25 Ιανουαρίου. Η επίσπευση της συνεδρίασης οφείλεται στο γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε ο κεντρικός στόχος του lockdown, δηλαδή η αισθητή μείωση των ρυθμών εξάπλωσης του ιού. Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του κρατικού ινστιτούτου λοιμωξιολογίας Ρόμπερτ Κοχ (RKI) το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 22.368 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και έχουν πεθάνει λόγω του κορωνοϊού 1.113 άνθρωποι.

Την άποψη ότι τα ισχύοντα μέτρα δεν αρκούν για να μειωθεί ο αριθμός νέων κρουσμάτων εξέφρασε και ο πρόεδρος του RKI Λόταρ Βίλερ. Μιλώντας χθες το βράδυ στη γερμανική τηλεόραση (ARD) προειδοποίησε για τον κίνδυνο που διατρέχει η Γερμανία να αυξηθούν οι ρυθμοί εξάπλωσης του κορωνοϊού εξαιτίας των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού τα οποία μεταδίδονται πιο εύκολα. Ο κ. Βίλερ πρότεινε τόσο την αποφασιστικότερη εφαρμογή των ισχυόντων περιορισμών όσο και την επιβολή νέων.

Αυστηροποίηση των περιορισμών

Υπό συζήτηση βρίσκονται η παράταση του lockdown και η επιβολή σκληρότερων μέτρων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η υποχρέωση των εργοδοτών να αυξήσουν τον αριθμό των απασχολούμενων που θα εργάζονται από το σπίτι (home-office), η παράταση του κλεισίματος των σχολείων και των παιδικών σταθμών, η επιβολή αυστηρότερων απαγορεύσεων κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, η υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας FFP2 στο λιανικό εμπόριο και στις δημόσιες κυκλοφορίες. Πληροφορίες ότι η καγκελάριος Μέρκελ υποστηρίζει τη διακοπή της κυκλοφορίας των μέσων μαζικής μεταφοράς διαψεύσθηκαν.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ