Σύμφωνα με δημοσκόπηση πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου στην Ιταλία είναι η Λέγκα του Βορρά και ακολουθούν τα Πέντε Αστέρια. Η σκληρή γραμμή του Ματέο Σαλβίνι στο προσφυγικό φαίνεται να αποδίδει.Είναι το πρώτο γκάλοπ των τελευταίων δύο μηνών και διενεργήθηκε για λογαριασμό του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού «La 7». Από τα στοιχεία του προκύπτει ότι η Λέγκα είναι πρώτο κόμμα την πρόθεση ψήφου, με ποσοστό 32,2%. Aκολουθούν τα «Πέντε Αστέρια» με 28,3%. Η διαφορά των δυο κομμάτων δηλαδή αγγίζει τις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου οι «Πεντάστεροι» χάνουν τέσσερις μονάδες ενώ η Λέγκα κερδίζει δεκαπέντε.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, παραμένει σε μεγάλη απόσταση στο 17,7%. Το μήνυμα είναι σαφές: Η σκληρή γραμμή του Ματέο Σαλβίνι ιδίως στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό φαίνεται ότι αποδίδει. Δεν του δημιούργησε κανένα πρόβλημα ούτε η έρευνα της εισαγγελίας της Σικελίας σε βάρος του για στέρηση ατομικής ελευθερίας των μεταναστών, με αναφορά στην υπόθεση του πλοίου Diciotti.

H Λέγκα διεκδικεί πρωτιά στις ευρωεκλογές

Από την πλευρά του βέβαια ο ίδιος ο Σαλβίνι δηλώνει τώρα ότι δεν πιστεύει στα γκάλοπ και ότι τα ποσοστά αυτά του φαίνονται υπερβολικά. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η επιθετική του στάση πείθει τους Ιταλούς περισσότερο από εκείνη των Πέντε Αστέρων. Έστω και αν ο αρχηγός τους, Λουίτζι Ντι Μάιο προσπάθησε να φανεί ιδιαίτερα δυναμικός στην αντιμετώπιση των συνεπειών της τραγικής κατάρρευσης της οδογέφυρας Μοράντι στη Γένοβα, η οποία προκάλεσε πάνω από 40 νεκρούς.

Το κύριο πολιτικό στοιχείο όμως σήμερα είναι αναμφίβολα ότι η Λέγκα μπορεί να ελπίζει ότι στις ευρωεκλογές, σε οκτώ μήνες, θα είναι πρώτο κόμμα.

Σύμφωνα με αναλυτές, δε, ο Ματέο Σαλβίνι μπορεί να προσπαθήσει να ιδρύσει νέο κόμμα που να συσπειρώνει όλη τη κεντροδεξιά, για να απορροφήσει ότι έχει απομείνει από την Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Αλλά και για να ξεπεράσει τις δικαστικές περιπέτειες της Λέγκας, με τους εισαγγελείς, που έχουν ζητήσει δέσμευση των λογαριασμών της λόγω υπεξαίρεσης -ύψους σχεδόν 49 εκατομ. ευρώ- της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρωμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ