«Θετική ατζέντα» υπόσχεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για την επίσκεψή του στην Ελλάδα. Βολιδοσκοπήσεις για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.Στην Κομοτηνή έφτασε το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβουσογλου. Πρώτη στάση ήταν το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας, όπου είχε επαφές με μειονοτικούς. Αναχωρώντας από την Άγκυρα είχε δηλώσει ότι μεταβαίνει στην Ελλάδα με θετική ατζέντα και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Τους υποδεχθήκαμε με θετική ατζέντα και περιμένουμε το αυτό και από την άλλη πλευρά».

Πρώτος στόχος του Τσαβουσογλου από τις επαφές που θα έχει στην Αθήνα θα είναι να οριστικοποιηθεί μια συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογαν στο περιθώριο της προσεχούς διάσκεψης του ΝΑΤΟ, στα μέσα του Ιουνίου.

Όλα τα θέματα στο τραπέζι

Όμως ο Τσαβούσογλου θα θέσει όλα τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων: από την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖη μέχρι το Κυπριακό. Η «θετική ατζέντα» που ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έχει κάνει σημαία, δεν σημαίνει ότι δεν θα τεθεί το ζήτημα των «8» και γενικότερα των Γκιουλενιστών που ζητούν άσυλο από την Ελλάδα, όπως επίσης και το μεταναστεύτικο, αλλά και τα μειονοτικά.

Μετά το γεύμα στα Θάμνα Ροδόπης, σήμερα, ο Τούρκος υπουργός θα επισκεφθεί τον τάφο του βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ και θα αποχωρήσει, για να μεταβεί αεροπορικώς στην Αθήνα για το δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας.

Ανδρέας Ρομπόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ