Την ώρα που η χώρα ψάχνει για τον επόμενο πρωθυπουργό, ο ηγέτης των Εργατικών Σερ Κιρ Στάρμερ πραγματοποίησε ομιλία στο Λίβερπουλ, προπύργιο του κόμματος.Σήμερα τα μάτια όλων είναι στραμμένα στο πρώτο τετ – α – τετ ντιμπέιτ του Ρίσι Σούνακ με την Λιζ Τρας. Οι θέσεις τους σε κύρια θέματα δεν έχουν ακόμα ξεκαθαριστεί, καθώς πέρασαν μόλις τέσσερις ημέρες από την γνωστοποίηση αυτής της τελικής δυάδας ενώ οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις τους το διάστημα αυτό, κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την τροπή του ντιμπέιτ.

Το Εργατικό Κόμμα (Labour) αν και στην σκιά αυτής της μάχης σήμερα έδωσε δυναμικό παρόν. Ο ηγέτης τους Σερ Κιρ Στάρμερ εμφανίστηκε το πρωί στο Λίβερπουλ, της βορειοδυτικής Αγγλίας, ώστε να μιλήσει για τις βλέψεις του Εργατικού Κόμματος αν κατακτήσει την πολυπόθητη ηγεσία της χώρας.

Μπαίνοντας απευθείας στην αντεπίθεση, επέκρινε την εμμονή των δύο Συντηρητικών υποψηφίων για «ταύτιση με την Θάτσερ», λίγες μόλις ώρες πριν το πολυαναμενόμενο ντιμπέιτ στο BBC.

Στο επίκεντρο της ομιλίας η οικονομία και τα σχέδια του κόμματος για την ευημερία της. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η στοχοπροσήλωση προς αυτή την κατεύθυνση. Η οικονομία έχει γίνει βασικό πεδίο μάχης για τα κόμματα καθώς οι προβλέψεις για το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι και οι καλύτερες. Ήδη ο πληθωρισμός βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό των τελευταίων 40 χρόνων (9,4%) ενώ προβλέπεται στασιμότητα της οικονομικής δραστηριότητας τον επόμενο χρόνο.

«Ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη» λένε οι Εργατικοί

«Το πρόβλημα της πανδημίας και το αυξανόμενο κόστος ζωής απέδειξαν πόσο εύθραυστη είναι η οικονομία της χώρας» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι δεν έχει σημασία ποιος θα είναι ο επόμενος ηγέτης των Τόρις καθώς είναι πρόβλημα της φιλοσοφίας του κόμματος η πορεία που παίρνει η οικονομία.

Παράλληλα επανέλαβε τις λέξεις «ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη» ως βασικό μότο του Εργατικού Κόμματος για τις επόμενες εθνικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές του 2025, κάτι αντίστοιχο με εκείνο του Τόνι Μπλερ το 1996 «εκπαίδευση, εκπαίδευση, εκπαίδευση».

Όμως, αν και ο ηγέτης των Εργατικών έχει τρομερό προβάδισμα εξαιτίας του καταποντισμού του Συντηρητικού Κόμματος (Tory party), έχει επικριθεί επανειλημμένως στο ό,τι δεν έχει συγκεκριμένο πλάνο, σχέδιο και όραμα για την επίτευξη των προεκλογικών του υποσχέσεων.

Παράδειγμα οι δημοσκοπήσεις. Το Εργατικό Κόμμα σύμφωνα με τελευταία στοιχεία δημοσκοπήσεων του YouGov προηγείται κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες όμως η δημοτικότητα του Κιρ Στάρμερ βρίσκεται στο ιδιαιτέρως χαμηλό επίπεδο του 22%.

Παρόλα αυτά αξίζει να σημειωθεί ότι στη σημερινή του ομιλία αναφέρθηκε στον στόχο μηδενικών ρύπων της χώρας και ξεκαθάρισε ότι το οικονομικό πλάνο του κόμματος θα βαδίσει πλάι με την περιβαλλοντολογική ευημερία, κάτι που οι αντίπαλοί του (Σούνακ – Τρας) έχουν αποφύγει να ξεκαθαρίσουν ή να δεσμευτούν.

Η ομιλία στο Λίβερπουλ έγινε ακριβώς δυο μήνες πριν το προγραμματισμένο συνέδριο του Εργατικού κόμματος στην πόλη, προπύργιο των Labour και ενώ τα εισιτήρια συμμετοχής ήταν sold out με αποτέλεσμα να ζητηθεί μεγαλύτερος χώρος.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ