Ραγδαία η αύξηση της χρήσης του διαδικτύου στον τουριστικό τομέα.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Αυξάνεται με θεαματικούς ρυθμούς η χρήση του διαδικτύου στον τουρισμό σε διεθνές επίπεδο. Αυτό επισημαίνει σε δημοσίευμά της η «Ντόϋτσε Βέλλε», που τονίζει, ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι κλείνουν τα πακέτα των διακοπών τους, εισιτήρια και ξενοδοχεία μέσω του διαδικτύου.
Στην τουριστική σαιζόν 2011/12 το ποσοστό των online κρατήσεων αυξήθηκε στην Γερμανία κατά 22% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αναφέρει το δημοσίευμα αυτό, παραπέμποντας σε σχετική έκθεση του γερμανικού Ινστιτούτου έρευνας για καταναλωτικά ζητήματα GfK, που εδρεύει στη Νυρεμβέργη.
Περίπου το 37% των Γερμανών έκανε την περασμένη χρονιά χρήση του διαδικτύου, προκειμένου να κλείσει πακέτο διακοπών ή τουλάχιστον μέρος του. Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η αύξηση της χρήσης του διαδικτύου για κρατήσεις στις ηλικίες από 50 έως 60 ετών.
Μάλιστα για ταξίδια στις ΗΠΑ, την Μ. Βρετανία και την Γαλλία το ποσοστό των online κρατήσεων υπερβαίνει το 50%, επισημαίνει η εκπρόσωπος του GfK, κ. Ντέρτε Νόρντμπεκ και εξηγεί:
«Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κατ’ αρχήν στο γεγονός, ότι η χρήση του διαδικτύου έχει επεκταθεί πλέον σε πολλές ηλικιακές ομάδες. Οι καταναλωτές έχουν συνηθίσει στις αγορές μέσω του διαδικτύου, ξεκινώντας από τα βιβλία, που παραγγέλνουν, μέχρι τα ταξίδια τους».

«Τα ταξιδιωτικά πόρταλ στο διαδίκτυο δεν είναι πλέον ανώνυμα»

Η αύξηση του ποσοστού των online τουριστικών κρατήσεων στη Γερμανία εκπλήσσει. Κι αυτό γιατί οι Γερμανοί καταναλωτές διακρίνονται για την ιδιαίτερη έμφαση, που δίνουν στην ασφάλεια των συναλλαγών τους. Θέλουν την εγγύηση, ότι το πακέτο διακοπών που έκλεισαν, ανταποκρίνεται σε αυτό, που θα βρουν. Και την εγγύηση αυτή προσέφεραν μέχρι τώρα μόνο τα ταξιδιωτικά γραφεία.
«Τα ταξιδιωτικά πόρταλ στο διαδίκτυο δεν είναι πλέον ανώνυμα. Μπορεί κανείς να έλθει σε επικοινωνία μαζί τους μέσω των call center και να εκφράσει το παράπονό του ή να διεκδικήσει αποζημίωση. Όμως πράγματι, όταν πρόκειται για ακριβά τουριστικά πακέτα, διακοπές πολυτελείας ή κρουαζιέρες οι περισσότεροι απευθύνονται στα ταξιδιωτικά γραφεία», εξηγεί η κ. Ντέρτε Νόρντμπεκ.
Ένα μεγάλο μέρος των ενδιαφερομένων συνδυάζει την ασφάλεια του ταξιδιωτικού γραφείου με την πληθώρα των προσφορών του διαδικτύου. Στην συνέχεια κάνει την κράτηση με γνώμονα τα κριτήρια εκείνα, στα οποία δίνει ο ίδιος βάρος. Και όπως τονίζει η εκπρόσωπος της GfK,
«παρατηρείται το φαινόμενο, ο ενδιαφερόμενος να ενημερώνεται από το διαδίκτυο και στην συνέχεια, για λόγους ασφαλείας ή επειδή έχει επιφυλάξεις, να κλείνει το πακέτο, που τον ενδιαφέρει, σε ταξιδιωτικό γραφείο. Και για τον λόγο αυτόν είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τα γραφεία ταξιδίων να έχουν παρουσία στο διαδίκτυο».

Αυξήθηκε η κατά κεφαλή δαπάνη για διακοπές

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε σχέση και με την Ελλάδα, όταν βρίσκονται σε έξαρση απεργιακές κινητοποιήσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι τουρίστες ανησυχούν για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος των διακοπών τους και εμπιστεύονται περισσότερο τα τουριστικά γραφεία.
Αλλά και σε διεθνές επίπεδο σημειώνεται αύξηση των online κρατήσεων σε βάρος των συμβατικών. Στην Μ. Βρετανία μάλιστα τα ταξιδιωτικά γραφεία κατέγραψαν μείωση του τζίρου τους κατά 5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αντίθετα το διαδίκτυο σημείωσε αύξηση κατά 8%.
Στην Ολλανδία, ο τζίρος των τουριστικών γραφείων καταγράφει εφέτος μείωση κατά 13%, ενώ σε σταθερό επίπεδο παραμένουν οι online κρατήσεις.
Μια από τις ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις της έρευνας αφορά στον προϋπολογισμό των διακοπών για τους Γερμανούς τουρίστες. Κατά την περυσινή σαιζόν δαπάνησαν κατά κεφαλή 1.000 ευρώ.
«Διαπιστώνουμε και το 2013, ότι αυξήθηκε ο μέσος όρος του ποσού, που δαπανάται για διακοπές. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. Ο πρώτος σχετίζεται με την γενικότερη αύξηση των τιμών εφέτος. Από την άλλη πλευρά οι τουρίστες είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για τις διακοπές τους. Αυτό καταδεικνύεται και από την θεαματική αύξηση της ζήτησης στην κατηγορία πακέτων 2.000 ευρώ και άνω», υπογραμμίζει η κ. Ντέρτε Νόρντμπεκ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ