Στο Ντούισμπουργκ-Χόχφελντ καταγράφεται το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής στις κάλπες. Εκεί ζουν φτωχοί, κυρίως μετανάστες, που δεν περιμένουν τίποτα από την πολιτική.Ο Μίζρα Έντις δεν μπορεί να μετρήσει τα χιλιόμετρα που έχει περπατήσει μέχρι τώρα σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία. Είναι 49 ετών, τουρκικής καταγωγής, και κατεβαίνει υποψήφιος με το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke) σε μια από τις περιφέρειες της Γερμανίας με το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές, στο Ντούισμπουργκ-Χόχφελντ. Ντυμένος με τζιν και αθλητικά παπούτσια μιλά με όλους όσους συναντά, στα γερμανικά ή στα τουρκικά, αναλόγως. Το 2020 μόλις ένα 22% των ψηφοφόρων συμμετείχε στις δημοτικές εκλογές. Είναι μια εκλογική περιφέρεια με φτωχούς ανθρώπους, κουρασμένους και απογοητευμένους από τους πολιτικούς.

Φτωχοί και απογοητευμένοι

Οι περισσότεροι μετά βίας τα φέρνουν βόλτα, χάρη στην κοινωνική βοήθεια. Στην πάλαι ποτέ συνοικία μεταλλουργών ζουν 20.000 άνθρωποι από 136 εθνικότητες. «Είχαμε κέντρα νεότητες, που έκλεισαν» λέει ο Μίζρα Έντις, «το δημοτικό κολυμβητήριο έκλεισε κι αυτό, τα πάρκα αναψυχής δεν είναι τόσο ελκυστικά όπως παλαιότερα. Οι άνθρωποι δεν είδαν τον λόγο να συνεχίσουν τις επενδύσεις και τελικά ακολουθήθηκε λάθος πολιτική που οδήγησε τους κατοίκους να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς. Γι αυτό δεν πηγαίνουν να ψηφίζουν». Σε παλαιότερη μελέτη του Ιδρύματος Χανς Μπλέκερ, που πρόσκειται στα συνδικάτα, αναφέρεται ότι εκεί που το ποσοστό συμμετοχής στις κάλπες είναι χαμηλό, διπλασιάζεται το ποσοστό των γυναικών που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους, τριπλασιάζεται ο αριθμός των μεταναστών και τετραπλασιάζεται το ποσοστό των ανέργων.

Είναι αυτό ακριβώς που ισχύει στο Ντούισμπουργκ- Χόχφελντ. Οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται και όποιος ωθείται στο κοινωνικό περιθώριο δεν βρίσκει λόγο να ψηφίσει. Ο Γκίντερ Σπικόφκσι είναι επικεφαλής του Tafel, οργάνωσης που μοιράζει χορηγίες σε τρόφιμα σε άπορους. Για την κατάσταση έχει μια απλή εξήγηση. «Οι φτωχοί έχουν άλλες έγνοιες από το να πάνε να ψηφίσουν. Νομίζω ότι η πολιτική και οι άνθρωποι απομακρύνονται μεταξύ τους συνεχώς. Όταν αντιμετωπίζεις πρόβλημα να γεμίσεις το ψυγείο σου, δεν ενδιαφέρεσαι αν κυβερνήσουν οι Σοσιαλδημοκράτες ή Χριστιανοδημοκράτες ή όποιος άλλος».

«Καμιά εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα»

Σε 400 νοικοκυριά και 2.000 ανθρώπους δίνει τρόφιμα η οργάνωση εβδομαδιαία. Κάθε πρωί ο κόσμος σχηματίζει ουρά. Συνταξιούχοι με συντάξεις πείνας, αλλά και νεομετανάστες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Στους δρόμους που οδηγούν στο κέντρο της συνοικίας ξεφυτρώνουν όλο και περισσότερα κυλικεία Βουλγάρων, που δίνουν φαγητό σε πακέτο. Ωραία μαγαζιά δεν υπάρχουν. Ο υποψήφιος της Αριστεράς Μίζρα Έντις θεωρεί ωστόσο ότι αυτοί οι άνθρωποι εμπλουτίζουν την κοινωνία. Επειδή είναι πολίτες από χώρες που ανήκουν στην ΕΕ είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές, κάτι ωστόσο που δεν έκαναν. Συνολικά στη συγκεκριμένη συνοικία το 70% είναι μετανάστες. «Είναι πολύ δύσκολο για μένα να κερδίσω αυτούς τους ανθρώπους για την πολιτική και να τους πείσω να πάνε να ψηφίσουν» λέει ο Έντις. «Διότι έχουν χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα».

Παρόλα αυτά δεν εγκαταλείπει. Συνεχίζει την προεκλογική εκστρατεία με τα πόδια, προσεγγίζοντας τους πάντες. Στις δημοτικές εκλογές έλειπαν μόνο 166 ψήφοι για να εκλεγεί. Αυτήν τη φορά θέλει να κερδίσει μία έδρα στην επόμενη Βουλή. Θα είναι ένας από τους λίγους βουλευτές χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου, αλλά με ισχυρή φωνή για τους φτωχούς.

Μπετίνα Στεκέμπερ

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ