Εν μέσω έντασης στην ανατολική Μεσόγειο ο υπΕξ των ΗΠΑ Μ. Πομπέο θα μεταβεί στην Κύπρο στις 7 Ιανουαρίου. Στην ατζέντα τα ενεργειακά θέματα και το Κυπριακό. Αναμένεται συνάντηση με τον Ν. Αναστασιάδη και τον Μ. Ακιντζί.Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, εν μέσω κλίματος έντασης για τα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο, πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Η επίσκεψη Πομπέο θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιανουαρίου, με την Κύπρο να είναι ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Αμερικανού ΥΠΕΞ σε Ουκρανία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν.

Κατά την παρουσία του στην Κύπρο ο Μάικ Πομπέο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη με βασικό θέμα στην ατζέντα τα ενεργειακά και το Κυπριακό. Θα συναντηθεί επίσης με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί.

Βλέπει στήριξη η Λευκωσία

Κυβερνητικοί κύκλοι στην Λευκωσία υποδέχθηκαν με ικανοποίηση την ανακοίνωση της επίσκεψης Πομπέο, αφού θεωρούν ότι η από μόνη της η παρουσία Πομπέο στην Κύπρο κομίζει στήριξη στις αμφισβητούμενες από την Άγκυρα περιφερειακές συνεργασίες στην ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό γιατί η επίσκεψη αποφασίστηκε μετά τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή ενώ θα γίνει πένε ημέρες μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρο και Ισραήλ για τον αγωγό EastMed στην Αθήνα.

Δημοσίως πάντως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης αρκέστηκε να αναφέρει ότι θα ανταλλαγούν απόψεις για τις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες της Λευκωσίας στην ανατολική Μεσόγειο. Θα συζητηθούν επίσης η κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό και οι προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών.

Ενδιαφέρον για Κυπριακό

Η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Κύπρο φανερώνει πάντως και το αναζωογονημένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις εξελίξεις που αφορούν στο Κυπριακό. Το αμερικανικό ενδιαφέρον αποτυπώνεται εξάλλου και στην απόφαση του Αμερικανού υπουργού να συναντηθεί εκτός από τον Νίκο Αναστασιάδη και με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα επαναβεβαιώσει στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων τη συνεχιζόμενη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για την επανένωση της Κύπρου ως μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ