Επίσκεψη-αστραπή του Ποντίφηκα σε Βουδαπέστη και Μπρατισλάβα. Σύντομα ανακοινώνονται οι ημερομηνίες για την επίσκεψή του σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης ο Πάπας Φραγκίσκος θα έμενε μόλις λίγες ώρες στη Βουδαπέστη, για να συνεχίσει αμέσως μετά το ταξίδι του για τη Σλοβακία. Μετά την άφιξή του, σήμερα το πρωί, ο Ποντίφικας συνάντησε τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν στο μουσείο Καλών Τεχνών της Βουδαπέστης. Η συνομιλία τους διήρκεσε περίπου σαράντα λεπτά και ο Όρμπαν ανήρτησε αμέσως τη σχετική φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι σχολιαστές στη Ρώμη και οι απεσταλμένοι που ακολουθούν τον Φραγκίσκο υπογραμμίζουν την αβυσσαλέα απόσταση που χωρίζει τους δυο συνομιλητές, αρχίζοντας από το προσφυγικό και φτάνοντας μέχρι τα δικαιώματα των μειονοτήτων και των ομοφυλόφιλων. «Ζήτησα από τον Πάπα να μην αφήσει να πεθάνει η χριστιανική Ουγγαρία» έγραψε ο Όρμπαν στο Facebook. H Aγία Έδρα, από την μεριά της, έκανε γνωστό ότι «έγινε αναφορά στον ρόλο της εκκλησίας στην χώρα, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προαγωγή της οικογένειας». Στη συνάντηση ήταν παρόντες και ο πρωθυπουργός του Βατικανού, Πιέτρο Παρολίν, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Πολ Γκάλαγκερ.

«Διάλογος και αλληλοκατανόηση»

Ο Ποντίφικας παράλληλα συνομίλησε με τους καθολικούς επισκόπους της χώρας, με το Οικουμενικό Συμβούλιο των Εκκλησιών, αλλά και με εβραϊκές κοινότητες της Ουγγαρίας. Για να υπογραμμίσει, και σε αυτή την περίπτωση, την σημασία του διαλόγου και της αλληλοκατανόησης. Μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας στην Πλατεία των Ηρώων της Βουδαπέστης ο Φραγκίσκος μεταβαείνει στο αεροδρόμιο, για να αναχωρήσει για τη Μπρατισλάβα. Στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας την υποδοχή αναλαμβάνει η πρόεδρος της χώρας Ζουζάνα Καπούτοβα. Είναι το πρώτο ταξίδι του Πάπα στο εξωτερικό μετά την επέμβαση στο παχύ έντερο, στην οποία υποβλήθηκε στις 4 Ιουλίου.

Αμέσως μετά την επιστροφή του στο Βατικανό αναμένεται να ανακοινωθούν οι οριστικές ημερομηνίες της επίσκεψής του στην Ελλάδα, τη Μάλτα και στην Κύπρο. Ίσως η επίσκεψη γίνει στο τέλος του Φθινοπώρου.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ