Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό τρεις πρόεδροι επιτροπών της Μπούντεσταγκ μεταβαίνουν στη δυτική Ουκρανία. Αυξάνεται η πίεση στον καγκελάριο Σολτς για παροχή βαρέως οπλισμού.Στη δυτική Ουκρανία μεταβαίνουν σήμερα, σύμφωμα με δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο, οι πρόεδροι τριών επιτροπών του γερμανικού Κοινοβουλιου σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την ουκρανική κυβέρνηση. Πρόκειται για την πρόεδρο της επιτροπής Άμυνας Μαρί Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν από τους Φιλελευθέρους, τον πρόεδρο της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Άντον Χοφράιτερ από τους Πράσινους και τον επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Το ταξίδι αυτό γίνεται έπειτα από πρόσκληρη Ουκρανών βουλευτών, ενώ και οι τρεις πρόεδροι έχουν ταχθεί δημόσια υπέρ της επίσπευσης της αποστολής περαιτέρω οπλισμού στην Ουκρανία. Για λόγους ασφαλείας το ταξίδι κρατήθηκε μέχρι τελευταία στιγμή μυστικό, ενώ δεν είναι ακόμη γνωστός ο ακριβής προορισμός τους.

Κι όλα αυτά την ώρα που εντείνεται η πίεση προς τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να επισκεφθεί το Κίεβο, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ηγετών.

Αυξάνονται οι φωνές υπέρ της αποστολής βαρέως οπλισμού

Στο πάγιο αίτημα του Ουκρανού πρέσβη στο Βερολίνο Αντρίι Μέλνικ για αποστολή βαρύτερων οπλικών συστημάτων προς στηριξη του ουκρανικού στρατού, η πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου Μαρί Άγκνες Στρακ Τσίμερμαν απαντά ότι κάτι τέτοιο είναι λογικό, αποδίδοντας τη μη αποστολή μέχρι τώρα σε ηγετική αδυναμία.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις στο ίδιο πνεύμα της υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποια τάχθηκε υπέρ του άμεσου εφοδιασμού της Ουκρανίας με βαρύ οπλισμό, άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και πυροβόλα όπλα. Με επιφύλαξη ωστόσο αντέδρασε στις δηλώσεις της υπ. Εξωτερικών ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, επαναλαμβάνοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη αποστείλει όπλα στο Κίεβο και θα συνεχίσει να το πράττει, τονιζοντας όμως ότι οποιαδήποτε ενέργεια στο πεδίο αυτό θα πρέπει να γίνει σε συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους. Μέχρι στιγμής η Γερμανία έχει παραδώσει στην Ουκρανία μεταξύ άλλων αντιαεροπορικούς πυραύλους, χειροβομβίδες και πολυβόλα. Ο εξοπλιστικός όμιλος Rheinmetall προσέφερε επίσης 50 άρματα μάχης.

Τέλος, υπέρ της άμεσης υποστήριξης της Ουκρανιας με περαιτέρω στρατιωτικά μέσα τάσσεται και ο αντικαγκελάριος και υπ. Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, προειδοποιώντας ότι επίκειται νέα, μεγάλων διαστάσεων ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ