Εκτός από την Ισπανία οι ταυρομαχίες ως θέαμα και πηγή εσόδων έχουν παράδοση και στη Νότια Γαλλία. Νομοσχέδιο που θα συζητηθεί την Πέμπτη προβλέπει την απαγόρευσή τους.Με παράδοση χρόνων στις ταυρομαχίες πολλές πόλεις της Νότιας Γαλλίας οργανώνουν για το Σαββατοκύριακο μαζικές κινητοποιήσεις των «afficionados», αυτών που λατρεύουν τις ταυρομαχίες και δεν θέλουν ν’ ακούσουν για την κατάργησή τους. Στο στόχαστρο το σχέδιο νόμου που προβλέπει την απαγόρευσή τους στο γαλλικό έδαφος κάνοντας λόγο για βαρβαρότητα και σαδισμό και προβλέπεται να συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή. Μεταξύ των υποστηρικτών της κατάργησης και η Μπριζιτ Μπαρντό.

Οικολογικές ακρότητες;

Και μια που το Παρίσι έχει και αυτό τις παραδόσεις του, που είναι οι κάθε είδους διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου, Οικολόγοι και φιλόζωοι ετοιμάζουν τη δική τους αντεπίθεση με διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα κατά των ταυρομαχιών. Το κόκκινο πανί θα κρατά ο πρώην Παρισινός δημοσιογράφος και νυν βουλευτής των Ανυπότακτων Αϊμερίκ Καρόν, που υπέβαλε το σχέδιο νόμου.

Έτσι η χώρα μοιάζει χωρισμένη στα δύο: στους νότιους, που θέλουν να κρατήσουν τις παραδόσεις τους, γύρω από τις οποίες είναι οργανωμένες οικονομικά και τουριστικά πόλεις και περιοχές. Βόρεια, έχουμε τους Παριζιάνους που κατηγορούνται από τους νότιους για «ριζοσπαστισμό» και «οικολογικές ακρότητες». Μια πρώτη νίκη των «αφισιονάντος» σημειώθηκε τη Δευτέρα στη νομική Επιτροπή της Βουλής, η οποία και απέρριψε την ιδέα της κατάργησης των ταυρομαχιών.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ