Μετά από ιταλικό αίτημα η γερμανική πολεμική αεροπορία ξεκίνησε την αερομεταφορά βαριά ασθενών από τη βόρεια Ιταλία στη Γερμανία με τη βοήθεια ενός ειδικά διαμορφωμένου A310. Σε Κολωνία, Βόννη και Μπόχουμ οι ασθενείς.Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ιταλία η γερμανική πολεμική αεροπορία μετάφερε το πρωί με την «ιπτάμενη μονάδα εντατικής θεραπείας» 6 Ιταλούς που νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση από το αεροδρόμιο Μπέργαμο στο αεροδρόμιο της Κολωνίας, από όπου στη συνέχεια διαμοιράστηκαν στις πανεπιστημιακές κλινικές της Βόννης, της Κολωνίας και του Μπόχουμ.

«Με τον τρόπο αυτό δείχνουμε την αλληλεγγύης μας προς τους Ιταλούς φίλους μας», είπε η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Αναγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ, υπογραμμίζοντας ότι μόνο από κοινού οι Ευρωπαίοι είναι σε θέση αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Η γερμανική πολεμική αεροπορία αποκαλεί το αεροσκάφος A310 Medivac ως «το σημαντικότερο κρίκο στην εκκένωση και μεταφορά σοβαρά τραυματισμένων ατόμων σε μεγάλες αποστάσεις». Το ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος έχει τις υποδομές για να μεταφέρει σε κλίνες μέχρι και έξι ασθενείς σε εντατική θεραπεία. Επιπλέον είναι σε θέση να μεταφέρει σε κλίνες άλλους 38 ασθενείς, 16 από τους οποίους βρίσκονται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση με οθόνες. Το ιατρικό προσωπικό του αεροσκάφους μπορεί να ανέρχεται μέχρι και σε 25 άτομα.

Εντατικοποιείται η μεταφορά ασθενών στην Γερμανία

H πτήση πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα των ιταλικών υπηρεσιών πολιτικών προστασίας, μιας και τα μέσα που διαθέτει δεν επαρκούν για την μεταφορά μεγαλύτερου αριθμού ασθενών στο εξωτερικό για νοσηλεία. Τις περασμένες μέρες ιταλικά πολεμικά αεροσκάφη μετέφεραν έξι ασθενείς με τρεις πτήσεις από την Ιταλία στη Σαξονία, όπου και νοσηλεύονται. Σύμφωνα με τον Γερμανό βουλευτή Μάριαν Βεντ, ο οποίος δραστηριοποιείται στο συντονισμό των ενεργειών αερομεταφοράς από την Ιταλία, γερμανικά κρατίδια όπως το Αμβούργο, το Βερολίνο – Βρανδεμβούργο και η Βαυαρία προτίθενται να δεχθούν ως ένδειξη αλληλεγγύης ασθενείς από την Ιταλία.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στη Γερμανία νοσηλεύονται συνολικά 73 Ιταλοί, οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον ιό και αντιμετωπίζουν σοβαρές επιπλοκές. Σε γερμανικά νοσοκομεία νοσηλεύονται και ασθενείς από τη γειτονική Γαλλία. 30 γάλλοι ασθενείς βρίσκονται ήδη σε νοσοκομεία κυρίως της νότιας Γερμανίας, στα οποία μεταφέρθηκαν λόγω της σχετικά κοντινής απόστασης με νοσοκομειακά ή ελικόπτερα.

Στο μεταξύ η γερμανική πολεμική αεροπορία ανακοίνωσε ότι εξοπλίζει και άλλα αεροσκάφη της με εντατικές μονάδες θεραπείας για να μεταφερθούν περισσότεροι ασθενείς από την Ιταλία ή άλλες χώρες για νοσηλεία σε γερμανικά νοσοκομεία. Εκτός από τα τα δύο προϋπάρχοντα αεροσκάφη Α310 και Α400Μ ξεκινά άμεσα η μετατροπή ενός ακόμα Α400Μ και ενός μεταγωγικού C-160 σε ιπτάμενες μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ υπάρχουν σχέδια για χρήση και ενός ειδικά εξοπλισμένου ελικοπτέρου CH-53 για τη μεταφορά ασθενών.

Στέφανος Γεωργκόπουλος (dpa, Reuters)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ