Με εφαλτήριο τη Σαγκάη, όπου η Γαλλία είναι επίσης τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών, ο γάλλος πρόεδρος θα προσπαθήσει να «διορθώσει» την εικόνα της χώρας του και να την αναδείξει σε παγκόσμια βιομηχανική δύναμη.Αποδεχόμενος την πρόσκληση να είναι η Γαλλία ανάμεσα στις τιμώμενες χώρες στη Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών Κίνας στη Σαγκάη, ο πρόεδρος Μακρόν ξεκινά αύριο τη δεύτερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, ύστερα από αυτήν τον Ιανουάριο του 2018. Εκτός από εμπορικές και οικονομικές συμφωνίες ο γάλλος πρόεδρος θα εγκαινιάσει παράρτημα στη Σαγκάη του Εθνικού Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού «Ζορζ Πομπιντού».

Χώρα «ρομαντική» η Γαλλία

Αυτή τη φορά όμως, αναμένεται να είναι το κλίμα πιο δύσκολο λόγω του διεθνούς περιβάλλοντος, τις εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις με την Ουάσιγκτον, τις ταραχές στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και τις εντάσεις για την πολιτική της Γαλλίας στην Ασία. Εκτός αυτού ο γάλλος πρόεδρος θα προσπαθήσει να διορθώσει την εικόνα που επικρατεί στην Κίνα για τη Γαλλία, «η οποία δεν ανταποκρίνεται και τόσο στην πραγματικότητα», όπως παραδέχθηκε ο Ζου Γινγκ από το κινεζικό υπουργείο των Εξωτερικών. Για το 90% των Κινέζων η Γαλλία είναι μια χώρα «ρομαντική, γνωστή για τη λογοτεχνία, το κρασί και τα τυριά της», αλλά πολλοί ξεχνούν ότι πρόκειται επίσης και για χώρα «με μεγάλες βιομηχανικές δυνατότητες και επιχειρήσεις παντού στον κόσμο».

Έχοντας επίγνωση όλων αυτών ο πρόεδρος Μακρόν πέρα από τα συμφέροντα της Γαλλίας προτίθεται να φορέσει και τα χρώματα της Ευρώπης. Έτσι εκτός των 70 περίπου Γάλλων επικεφαλής επιχειρήσεων, την γαλλική αποστολή συνοδεύουν ο μελλοντικός Επίτροπος Αγροτικής Πολιτικής στην ΕΕ Φιλ Χόγκαν, καθώς και γερμανοί επιχειρηματίες.

Διαφωνία για τα Rafale

Ο γάλλος πρόεδρος σχεδιάζει να περάσει πολλές ώρες με τον κινέζο ομόλογό του, τον οποίο συναντά για 6η φορά τα τελευταία 3 χρόνια. Στην τετ -α -τετ συνάντηση με τον Σι Ζινπίνγκ, οι δυο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν διμερή και πολυμερή θέματα καθώς και για την κλιματική αλλαγή και την βιοποικιλότητα. «Σχεδιάζουμε την υπογραφή γύρω στις 40 διμερείς συμφωνίες σε παραδοσιακούς τομείς των γαλλοκινεζικών σχέσεων» επισημαίνεται από το Μέγαρο Ηλυσίων.

Το πιο δύσκολο όμως σημείο των συζητήσεων θεωρείται η γαλλική στρατηγική στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Η Κίνα δεν βλέπει ευνοϊκά την πώληση 35 γαλλικής κατασκευής μαχητικών Rafale στην Ινδία, ή το άνοιγμα των γαλλικών λιμανιών στο Ινδικό ναυτικό. Καταγγέλλει δε την τακτική παρουσία των γαλλικών στρατιωτικών πλοίων στη θάλασσα της Νότιας Κίνας ή στα στενά της Ταϊβάν, που θεωρεί ως δικά της χωρικά της ύδατα.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ