Οι εκλογές στα Αβρούζια φέρνουν στην επιφάνεια τις έριδες μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Μετά την νίκη της Λέγκας τα Πέντε Αστέρια φοβούνται μήπως ο Σαλβίνι γίνει πρωθυπουργός με διαφορετικό κυβερνητικό εταίρο.Η περιοχή Αβρούζια είναι λίγο πολύ άγνωστη εκτός Ιταλίας. Με εξαίρεση φυσικά τον καταστροφικό σεισμό του 2009 στην Λ’ Άκουιλα και τις τοπικές περιφερειακές εκλογές της περασμένης Κυριακής, που θεωρούνται ενδεικτικές για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία. Μετά την νίκη της Λέγκας ο πρόεδρος του κόμματος και υπ. Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι πανηγύριζε, ενώ αντίθετα ο πρόεδρος των Πέντε Αστεριών Λουίτζι ντι Μάιο απέφυγε τα βαρύγδουπα σχόλια λόγω της καθίζησης που υπέστη το κόμμα του.

Οι τοπικές περιφερειακές εκλογές στα Αβρούζια ήταν η πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά τις βουλευτικές εκλογές τον περασμένο Μάρτιο και θεωρούνται σημαντικό δοκιμαστικό τεστ για την συγκυβέρνηση των δύο λαϊκιστικών κομμάτων στη Ρώμη. Μετά τις εκλογές στα Αβρούζια η συγκατοίκηση Λέγκας και Πέντερ Αστεριών θα γίνεται ολοένα δυσκολότερη και οι τόνοι θα ανέβουν, ακόμα και αν ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε διαβεβαιώνει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών «δεν αλλάζει κάτι για την κυβέρνηση».

Μετρημένες οι μέρες της συγκυβέρνησης στη Ρώμη;

Την ώρα που η Λέγκα ενισχύεται στις δημοσκοπήσεις, κυρίως λόγω της αντιμεταναστευτικής στάσης του Ματέο Σαλβίνι, φθάνοντας το 32% ενώ είχε διασφαλίσει μόλις 17% στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, τα Πέντε Αστέρια περιορίζονται στο 25%, αν και στις εκλογές του Μαρτίου απέσπασαν 32%. Στις τοπικές εκλογές στα Αβρούζια τα Πέντε Αστέρια άγγιξαν μόλις το 20%, ενώ το ποσοστό τους ήταν διπλάσιο τον περασμένο Μάρτιο.

Μετά την αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό ξεκίνησε νέα κόντρα της Ρώμης με χώρες της Μεσογείου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, προέκυψε μια διπλωματική κρίση με το Παρίσι και πρόσφατα στη Ρώμη σχολιάστηκαν αρνητικά Γαλλία και Γερμανία, επειδή ανανέωσαν πρόσφατα το σύμφωνο φιλίας μεταξύ των δύο χωρών που είχαν υπογράψει ο Σαρλ ντε Γκολ και ο Κόνραντ Αντενάουερ. «Η εξομάλυνση των σχέσεων με την ΕΕ δεν οδήγησε στη βελτίωση της θέσης της Ιταλίας στην ΕΕ», εκτιμά ο ιταλός αναλυτής Τζιοβάνι Ορσίνα. Όσο πλησιάζουμε στις ευρωεκλογές του Μαΐου, τόσο περισσότερος θόρυβος θα γίνεται στη Ρώμη, διότι οι εκλογές αυτές θα είναι καθοριστικές για τη δημοτικότητα των συγκυβερνώντων κομμάτων.

Τα κακά μαντάτα για τη διολίσθηση της ιταλικής οικονομίας στην ύφεση εντείνουν τα σενάρια ότι οι μέρες της συγκυβέρνησης Λέγκας και Πέντε Αστεριών είναι μετρημένες. Σύμφωνα με τον Βολφάνγκο Πίκολι από την δεξαμενή σκέψης Teneo δεν αποκλείεται ο Σαλβίνι να επιδιώξει πρόωρες εκλογές ελπίζοντας σε μεγάλη νίκη που θα του δώσει τη δυνατότητα να αναζητήσει διαφορετικούς εταίρους από τα «δύσκολα» Πέντε Αστέρια.

Από την πλευρά τους τα Πέντε Αστέρια δεν θέλουν εκλογές φοβούμενα μια κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Ματέο Σαλβίνι. Προς το παρόν όμως οι εκλογές μοιάζουν μακρινό σενάριο, μιας και η δημοτικότητα της συγκυβέρνησης φθάνει ακόμα και σήμερα το 60%. Όπως δηλώνει ο αναλυτής Τζιοβάνι Ορσίνα, «το φλερτ ψηφοφόρων και συγκυβέρνησης δεν έχει ακόμα τελειώσει».

Ανέτε Ρόιτερ (dpa)

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ