Την εξεύρεση ενός κοινού τόπου στις ευρωτουρκικές σχέσεις θα συζητήσουν στις Βρυξέλλες, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Όπως διευκρίνισε χθες ο εκπρόσωπος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν τα προβλήματα της μετανάστευσης, της ασφάλειας, της σταθερότητας στην περιοχή και της κρίσης στη Συρία.

Οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία επιδεινώθηκαν ραγδαία τις τελευταίες μέρες μετά την μονομερή εγκατάλειψη από την Άγκυρα της συμφωνίας που υπέγραψε το 2016 με τους Ευρωπαίους για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, καθώς και την παρότρυνση που έκανε σε μετανάστες να επιχειρήσουν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα. Οι ενέργειες αυτές χαρακτηρίστηκαν από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ως εκβιασμός.

Να σταματήσουν οι εκβιασμοί …

Αναφορικά με την ουσία, οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να παράσχουν επιπλέον βοήθεια για την υποστήριξη των προσφύγων, αλλά όπως ανέφερε χθες ο επίτροπος διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, αυτό θα γίνει μόνο εάν Άγκυρα τερματίσει τις «πολιτικές εκβιασμού» και τις απειλές ότι θα στείλει πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι δεν αναμένεται να ανταποκριθούν στο δεύτερο αίτημα της Άγκυρας για εμπλοκή στην κρίση στη Συρία.

Είναι προφανές, τονίζουν κοινοτικοί αξιωματούχοι, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επιπλέον χρηματοδοτική βοήθεια χωρίς απόλυτη προσήλωση της Τουρκίας στη συμφωνία του 2016 με την ΕΕ και την αποτελεσματική διαχείριση όλων των ροών μεταναστών προς την Ευρώπη.

Οποιαδήποτε προσέγγιση υπάρξει στην αποψινή συνεδρίαση θα πρέπει στη συνέχεια να επικυρωθεί ομόφωνα από όλους τους ηγέτες της ΕΕ, κάτι που αναμένεται να γίνει στην προσεχή σύνοδο κορυφής στις 26-27 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ