Συγγενείς της δολοφονημένης δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία παρέδωσαν στις γερμανικές αρχές τους υπολογιστές φοβούμενοι μήπως οι αρχές της Μάλτας σβήσουν καθοριστικά στοιχεία που οδηγούν ίσως στους δολοφόνους.Δύο φορητοί υπολογιστές και τρεις σκληρούς δίσκους που ανήκαν στην γνωστή ερευνήτρια-δημοσιογράφο Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία παρέδωσαν οι κληρονόμοι της, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, στη γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος (BKA). H οικογένεια της μαλτέζας δημοσιογράφου, η οποία δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2017 από αγνώστους, αρνήθηκε να παραδώσει τους υπολογιστές της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία στις αρχές της Μάλτας επειδή, όπως ισχυρίζεται, η ίδια η δημοσιογράφος δεν τις εμπιστευόταν.

Την είδηση για την παράδοση των «ευαίσθητων δεδομένων» στις γερμανικές διωκτικές αρχές δημοσιεύουν στην ιστοσελίδα τους οι γερμανικές εφημερίδες Süddeutsche Zeitung και Die Zeit, οι οποίες συμμετέχουν στο ερευνητικό δίκτυο «Daphne» που είναι αφιερωμένο στις έρευνες, αλλά και τις συνθήκες δολοφονίας της δημοσιογράφου.

Σύμφωνα πάντα με τις δύο έγκριτες εφημερίδες, λάπτοπ και σκληροί δίσκοι περιλαμβάνουν όλες τις έρευνες καθώς και την αλληλογραφία της μαλτέζας δημοσιογράφου. Τα δεδομένα θεωρούνται πολύ σημαντικά, μιας και περιέχουν, όπως όλα δείχνουν, μαρτυρίες πληροφοριοδοτών που ενδέχεται να δίνουν καθοριστικά στοιχεία για τα κίνητρα των δολοφόνων. Δεν αποκλείεται μάλιστα τα αποθηκευμένα στοιχεία να περιλαμβάνουν και άγνωστες έρευνες της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία.

Μόνο αντίγραφα θα δοθούν στις αρχές της Μάλτας αν το ζητήσουν

Όταν στις 16 Οκτωβρίου του 2017 η δημοσιογράφος έπεσε θύμα βομβιστικής επίθεσης προκαλώντας σοκ σε διεθνές επίπεδο, είχε ήδη αποκαλύψει σειρά σκανδάλων διαφθοράς στη Μάλτα. Η 53χρονη ερευνούσε μεταξύ άλλων και την υπόθεση Panama Papers, δίνοντας βάρος σε ενδεχόμενη εμπλοκή του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ και της συζύγου του.

Ο σύζυγος και οι γιοι της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία είχαν εκφράσει φόβους ότι ίσως οι αρχές της Μάλτας να έσβηναν τα δεδομένα ή να εξέθεταν τους πληροφοριοδότες της δημοσιογράφου. Για τον λόγο αυτό αποφάσισαν να παραδώσουν το υλικό που είχαν στα χέρια τους στις γερμανικές διωκτικές αρχές για να διασφαλίσουν ότι δεν θα χαθούν σημαντικά δεδομένα.

Στο μεταξύ ο αρμόδιος εισαγγελέας του Βίσμπαντεν ειδοποίησε τις εισαγγελικές αρχές της Μάλτας για την τύχη των υπολογιστών. Παράλληλα ενημέρωσε ειδικά τον μαλτέζο δικαστικό Άαρον Μπουγκέγια, ο οποίος πέρυσι είχε ζητήσει τη δικαστική συνδρομή της Γερμανίας στην διαλεύκανση της δολοφονίας. «Σε περίπτωση που οι δικαστικές αρχές της Μάλτας ζητήσουν δικαστική συνδρομή τότε οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές θα εξετάσουν την παράδοση αντιγράφων του αποθηκευμένου υλικού», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής εισαγγελίας στην εφημερίδα Die Zeit. Σύμφωνα πάντως με την Süddeutsche Zeitung, οι γερμανικές αρχές δεν αποκλείουν στο άμεσο μέλλον και άλλες αρχές της Μάλτας να ζητήσουν πρόσβαση στους υπολογιστές της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία που βρίσκονται πλέον στη Γερμανία.

Μαξιμιλιάνε Κόσικ / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ