«Φτάσαμε κοντά σε μια συμφωνία αλλά δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε», ανέφερε στη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μετά από 16 ώρες διαπραγματεύσεων. Νέα συνεδρίαση την Πέμπτη.Οι διαφωνίες σχετικά με τους όρους της χορήγησης των δανείων του ΕSM προς τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία αλλά και ο προσδιορισμός της διατύπωσης για το ενδεχόμενο κοινής έκδοσης χρέους των χωρών της Ευρωζώνης, δεν επέτρεψαν την επίτευξη συμφωνίας στη μαραθώνια συνεδρίαση του Εurogroup, που κράτησε μέχρι σήμερα το πρωί.

«Φτάσαμε κοντά σε μια συμφωνία, μετά από 16 ώρες συζητήσεων, αλλά δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε», ανέφερε ο πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο, προσθέτοντας ότι ο στόχος παραμένει, δηλαδή ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας από τις συνέπειες της πανδημίας (για εργαζόμενους, επιχειρήσεις, κράτη μέλη) μέσω ενός σημαντικού μεγέθους σχεδίου ανάκαμψης της οικονομίας.

Ενδεικτικό για το ότι η επίτευξη συνολικής συμφωνίας σήμερα το πρωί δεν ήταν μακριά είναι και το γεγονός ότι ο κ. Σεντένο συγκάλεσε νέα συνεδρίαση του Εurogroup για αύριο, ενώ στις Βρυξέλλες επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι αυτή τη φορά θα βρεθεί κοινός τόπος.

Τελικές αποφάσεις για κοινή έκδοση χρέους από τους ηγέτες

Αναφορικά με τις διαφωνίες σε σχέση με την αξιοποίηση των 410 δισ. ευρώ του ESM οι υπουργοί συμφωνούν ότι κάθε χώρα μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα πόσο ίσο με το 2% του ΑΕΠ της από τους πόρους του ταμείου χωρίς υποχρέωση μνημονίου ούτε ελέγχους από τρόικα.

Εκείνο που ζήτησε η Ολλανδία υποστηριζόμενη και από άλλες χώρες του βορρά είναι να υπάρχει ρητή δέσμευση των χωρών που θα συμμετάσχουν ότι μόλις περάσει η κρίση θα επαναφέρουν τα δημοσιονομικά τους σε ισορροπία. Η Ιταλία δεν δέχεται καμία δέσμευση θεωρώντας ότι τα χρήματα πρέπει να δοθούν χωρίς κανέναν όρο. Είναι προφανές ότι οι διαφωνίες έχουν να κάνουν πολύ περισσότερο με την σωτερική πολιτική κατάσταση στα κράτη- μέλη παρά με την ουσία.

Σχετικά με την κοινή έκδοση χρέους στόχος είναι να υπάρξει αύριο μια διατύπωση τέτοια που θα παραπέμπει στη σύσταση ενός μηχανισμού, ο οποίος θα ενταχθεί στο ευρύτερο σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την λήξη της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση την τελική απόφαση στο θέμα αυτό θα την λάβουν οι ηγέτες της Ευρωζώνης και όχι οι υπουργοί.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ