Εκατομμύρια Ρουμάνοι της διασποράς συμμετέχουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το Σαββατοκύριακο. Τι μας διδάσκει το ρουμανικό παράδειγμα για τη συμμετοχή των “ψηφοφόρων εξωτερικού”;Παρίσι, Ρώμη, Μαδρίτη, Μόναχο, Λονδίνο, Βρυξέλλες- εκατοντάδες είναι τα εκλογικά τμήματα για τους Ρουμάνους πολίτες που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό και θέλουν να ψηφίσουν στον σημερινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Αντίπαλοι είναι ο φιλοευρωπαίος, φιλελεύθερος πρόεδρος της χώρας Κλάους Γιοχάνις, που διεκδικεί την επανεκλογή του, και η πρώην πρωθυπουργός Βιορίτσα Νταντσίλα, υποψήφια του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Για τους Ρουμάνους του εξωτερικού η ψηφοφορία έχει ήδη αρχίσει από την Παρασκευή και ολοκληρώνεται την Κυριακή.

Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου περισσότεροι από 320.000 άνθρωποι είχαν προσέλθει σε πρεσβείες και προξενεία για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπως προβλέπει η ρουμανική νομοθεσία. Ποιό είναι το κριτήριο για την επιλογή τους; “Όλοι οι συγγενείς μου ζουν εκεί, ο σύζυγός μου ζει εκεί, θέλω να γυρίσω κι εγώ, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα σε αυτή τη χώρα”, λέει στο πρακτορείο AP μία Ρουμάνα στη Ρώμη. Παρόμοια απάντηση από έναν νεαρό στο Λονδίνο: “Ψήφισα για τη Ρουμανία, έχω έναν μικρότερο αδερφό εκεί και θέλω να ζήσει μια καλύτερη ζωή από μένα. Εμείς δεν ήρθαμε εδώ γιατί μας αρέσει, ήρθαμε για μια καλύτερη ζωή…”

Πολλοί εγκαταλείπουν τη χώρα

Είναι η μόνιμη επωδός: πολλοί Ρουμάνοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους, γιατί θέλουν να ξεφύγουν από τη διαφθορά, την έλλειψη προοπτικής και αξιοκρατίας. Αφήνουν πίσω συγγενείς, οικογένειες, φίλους. Ελπίζουν ότι κάποτε θα βελτιωθούν τα πράγματα στην πράξη, όχι στα λόγια. Προσπαθούν να συμβάλουν με την ψήφο τους στις αλλαγές που προσδοκούν. Χαρακτηριστικά τα όσα λένε δύο Ρουμάνοι που ζουν στη Ρώμη: “Ψήφισα για τα παιδιά μου που είναι στη Ρουμανία, για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον”, λέει μία κυρία. “Ελπίζουμε να γίνουν καλά πράγματα στη χώρα μας. Βλέπετε ότι σήμερα πολύς κόσμος φεύγει, μακάρι να σταματήσει αυτό κάποια στιγμή”, λέει ένας άλλος.

‘Ενας ηλικιωμένος κύριος στο Λονδίνο φαίνεται ιδιαίτερα αγανακτισμένος και καταφεύγει σε …μεταφορές για να εκφράσει πολιτική άποψη: “Ήρθα για να εξοντώσω αυτό το χταπόδι, να κόψω τα πλοκάμια του, που κυβερνούν αυτή τη χώρα εδώ και 70 χρόνια, καταλαβαίνετε τί εννοώ;”

Εκατοντάδες εκλογικά κέντρα

Πέντε εκατομμύρια Ρουμάνοι πολίτες του εξωτερικού έχουν δικαίωμα ψήφου. Ένα εκατομμύριο αριθμεί μόνο η ρουμανική παροικία στην Ιταλία, όπου έχουν ανοίξει 142 εκλογικά κέντρα γι αυτό το Σαββατοκύριακο. Περίπου 600.000 Ρουμάνοι ζουν στην Ισπανία, άλλοι 500.000 στη Γερμανία. Στις βουλευτικές εκλογές του 2016, αλλά και στο δημοψήφισμα για τη δικαστική μεταρρύθμιση τον περασμένο Μάιο δεν έλειψαν τα απρόοπτα, καθώς δεν είχαν τέλος οι ουρές έξω από τα ρουμανικά προξενεία. Χιλιάδες άνθρωποι είχαν φύγει άπρακτοι, χωρίς να καταφέρουν να ψηφίσουν. Ακολούθησαν καταγγελίες για σκόπιμη παρεμπόδιση των ψηφοφόρων ή ακόμη και για νοθεία.

Μετά από παρέμβαση του προέδρου Γιοχάνις, αυτή τη φορά τα εκλογικά τμήματα είναι πολύ περισσότερα. Και αν χρειαστεί θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ώστε να ολοκληρωθεί χωρίς απρόοπτα η ψηφοφορία.

AP, Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ