Για πολλούς Σκανδιναβούς η γιορτή του καλοκαιριού Midsοmmar συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες της χρονιάς. Λόγω κορωνοϊού όμως οι φετινές εκδηλώσεις θα είναι διαφορετικές ενώ σε πολλές περιοχές έχουν ακυρωθεί.Για πολλούς Σκανδιναβούς το Midsοmmar ή ελληνιστί «θερινό ηλιοστάσιο» που σηματοδοτεί το πέρασμα στο καλοκαίρι είναι ό,τι το καρναβάλι για τους Γερμανούς: μια μεγάλη και ξέφρενη γιορτή για όλους, που επιβάλει λίγες μέρες αδείας και επιτρέπει και ένα ποτηράκι παραπάνω. Οι Σουηδοί συνδέουν τη γιορτή με σολομό, αλκοόλ και πολύ χορό ενώ για τους Φινλανδούς είναι μια μέρα γεμάτη καλή μουσική που δίνει το έναυσμα για την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών. Εντούτοις ό,τι είχε σχεδιαστεί φέτος για τη σημερινή παραμονή του Midsommar αλλά και την αυριανή κύρια μέρα της γιορτής, έχει είτε ακυρωθεί είτε θα πραγματοποιηθεί με πολύ λιγότερο κόσμο.

Για τους Σουηδούς μάλιστα το φετινό Midsοmmar είναι διπλή γιορτή καθώς σήμερα γιορτάζουν την 10η επέτειο γάμου τους η πριγκίπισσα Βικτόρια και ο πρίγκιπας Ντάνιελ. Μεγάλο πάρτι λοιπόν στη χώρα που, ως γνωστόν, ακολούθησε τον δικό της ιδιαίτερο και πιο χαλαρό τρόπο διαχείρισης της πανδημίας;

Γιορτή ναι, αλλά με λιγότερους καλεσμένους

Κάθε άλλο. Και στη Σουηδία η πανδημία επιβάλει τους δικούς της ρυθμούς στον δημόσιο βίο, αν και τα μέτρα δεν είναι τόσο αυστηρά όσο στις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες. Παρά ταύτα ισχύει η απαγόρευση για συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων. Ακόμη και οι περιβόητες εκδηλώσεις για το Midsommar στο υπαίθριο μουσείο Σκάνσεν θα γίνουν με πολύ μικρότερο αριθμό καλεσμένων απ΄ ότι συνήθως. Πολλές εκδηλώσεις ακυρώθηκαν και στην επαρχία της Νταλάρνα όπου συρρέουν κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες με τις παραδοσιακές τους στολές για να γιορτάσουν το «θερινό ηλιοστάσιο».

Οι ακυρώσεις αυτές δεν θα εμποδίσουν βέβαια τους Σουηδούς από το να γιορτάσουν σήμερα και αύριο με λιγότερους καλεσμένους, στα σπίτια και τα εξοχικά τους. Πόσο μάλλον που για πολλούς το Midsommar είναι η σημαντικότερη γιορτή της χρονιάς και τρόπον τινά εθνική γιορτή. Το midsommarafton μάλιστα, δηλαδή η σημερινή παραμονή του Midsommar θεωρείται σχεδόν ιερό. Παρότι η Παρασκευή αυτή δεν είναι επίσημη αργία, τα περισσότερα καταστήματα παραμένουν κλειστά και οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων παίρνουν από νωρίς το δρόμο για την εξοχή. Εκεί ξεκινά το ποτό, το τραγούδι και ο χορός γύρω από το γαϊτανάκι.

Βασικά συστατικά στοιχεία για ένα τέλειο σουηδικό Midsommar είναι -πέρα από την καλή διάθεση- πολλή μπύρα και σφηνάκια και φυσικά καλό φαγητό με σολομό, άπειρες παραλλαγές ρέγγας και φράουλες με σαντιγί. Όσοι δε χορεύουν παίζουν Kubb (σουηδικό σκάκι) ενώ το βράδυ οι πιο τολμηροί (και πιωμένοι) αποτολμούν με αδαμιαία συνήθως περιβολή βουτιές στις λίμνες.

Τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός μαραθώνιος

Για να μεταδώσει έστω μια νότα γιορτής σε όλα τα νοικοκυριά ο σουηδικός οργανισμός τουρισμού Visit Sweden θα μεταδώσει σήμερα ζωντανά έναν τηλεοπτικό μαραθώνιο 13 ωρών με γιορτινές εκδηλώσεις από το βορρά μέχρι το νότο της χώρας. Για δε αύριο, Σάββατο η σουηδική ραδιοφωνία έχει προετοιμάσει ένα ειδικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα στο οποίο θα φιλοξενεί γνωστές προσωπικότητες. Μεταξύ τους η νεαρή ακτιβίστρια και εμπνεύστρια του Fridays for Future Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Στη Φινλανδία το Midsommar γιορτάζεται διαφορετικά. Οι Φινλανδοί γιορτάζουν την έλευση του καλοκαιριού στις εξοχικές τους κατοικίες, σε σάουνες και με μεγάλες φωτιές. Τα περιοριστικά μέτρα έχουν ελάχιστες επιπτώσεις σε αυτές τις παραδόσεις.

Διαφορετικά είναι τα πράγματα για εκείνους τους Φινλανδούς που συνδέουν την αυριανή γιορτή με μουσική και οι οποίοι την τιμούν παραδοσιακά σε ένα από τα πολυάριθμα φεστιβάλ ροκ μουσικής που πραγματοποιούνται στην εξοχή. Όλα ανεξαιρέτως τα φεστιβάλ έχουν ακυρωθεί.

Πριν καν ξεκινήσει η φετινή γιορτή πολλοί Σκανδιναβοί περιμένουν ήδη με ανυπομονησία το επόμενο Midsommar ελπίζοντας ότι θα πραγματοποιηθεί και πάλι στους γνώριμους, ξέφρενους ρυθμούς του.

Στ. Τρουμπφ/Λ. Ζίμονσον/Χ. Ααλτόνεν (dpa)

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ