Ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο επικράτησε στη μάχη διαδοχής. Στις 13 Ιανουαρίου θα διαδεχθεί για τα επόμενα 2,5 χρόνια τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.Ο 50χρονος υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο είναι από απόψε ο νέος πρόεδρος του Εurogroup. Στις 13 Ιανουαρίου θα διαδεχθεί για τα επόμενα 2,5 χρόνια τον απερχόμενο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο νέος πρόεδρος εξελέγη εύκολα γιατί είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, την καθολική υποστήριξη όλων των χωρών του Νότου, συμπεριλαμβανομένων και των τριών μεγαλύτερων (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία).

Ειδικότερα, μετά την πρώτη ψηφοφορία αποχώρησαν οι δύο από τους τέσσερις υποψήφιους, ο Σλοβάκος Πέτερ Κάζιμιρ και η Λετονή Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα. Στο δεύτερο γύρο ο κ. Σεντένο επικράτησε εύκολα του Λουξεμβούργιου υποψήφιου Πιερ Γκραμένια.

Μέλημά του η συναίνεση

«Είναι τιμή για μένα που θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του Εurogroup», ήταν τα πρώτα λόγια του κ. Σεντένο, ο οποίος υποσχέθηκε πως μέλημά του είναι πάντα η αναζήτηση συναίνεσης στη λήψη των αποφάσεων. «Θα προσπαθήσω να συνδυάσω όλες τις ιδέες με στόχο την ανάπτυξη και ευημερία της Ευρωζώνης», πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε και στη δουλειά που τον περιμένει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχουν καταθέσει ο Πρόεδροι Γιούνκερ (Κομισιόν) και Τουσκ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), καθώς και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Την εκλογή του Πορτογάλου υπουργού χαιρέτησε για λογαριασμό της Κομισιόν ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, σύμφωνα με τον οποίο οι μεγάλες προτεραιότητες του νέου προέδρου θα πρέπει να είναι η ολοκλήρωση της εμβάθυνσης της Ευρωζώνης, η προετοιμασία της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα και η λειτουργία του Εurogroup με διαφάνεια και λογοδοσία ενώπιον της Ευρωβουλής.

Πάντως, τον κ. Σεντένο βοήθησε και η αριστερή του πολιτική προέλευση, δεδομένου ότι στα τρία βασικά θεσμικά όργανα της ΕΕ προεδρεύουν σήμερα κεντροδεξιοί πολιτικοί, όπως οι χριστιανοδημοκράτες Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Κομισιόν), ο Ντόναλντ Τουσκ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) και ο Αντόνιο Ταγιάνι (Ευρωβουλή).

Ο νέος πρόεδρος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε μια καλή εποχή για την Ευρωζώνη και το πιο σημαντικό είναι πως αποδέχονται πλέον όλοι πως θα πρέπει να γίνουν αλλαγές προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της λειτουργίας της που θα την καταστήσουν πιο δημοκρατική και πιο αλληλέγγυα μεταξύ των χωρών μελών της.

«Πολύ καλό νέο» η τεχνική συμφωνία στην Αθήνα

Κατά τα λοιπά, στο σημερινό Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρέτισαν την τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε το Σάββατο το βράδυ στην Αθήνα μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάϊσελμπλουμ πρόκειται για ένα πολύ καλό νέο, ενώ τώρα η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει τις προαπαιτούμενες δράσεις πριν από τα Χριστούγεννα και τις υπόλοιπες στις αρχές του επόμενου έτους.

Πρόκειται για την πιο ομαλή και σύντομη αξιολόγηση, είπε από την πλευρά του ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι πριν από τα Χριστούγεννα θα εγκριθούν τα περισσότερα προαπαιτούμενα και τα υπόλοιπα στις αρχές Ιανουαρίου.

Για τις δημοσιονομικές επιδόσεις είπε ότι αυτές υπερκαλύπτονται το 2017, ενώ και το 2018 αναμένεται να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Για την επόμενη δόση ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι στόχος είναι να εκταμιευθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ωστόσο ακόμη δεν έχει καθοριστεί το ακριβές ποσό.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ