Τη μετεγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών από το Λονδίνο σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ αποφασίζει το Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. Φαβορί η Ελλάδα για τον πρώτο.Τη μετεγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA) από το Ηνωμένο Βασίλειο σε άλλα κράτη μέλη, θα αποφασίσει σήμερα με μυστική ψηφοφορία το Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. Η Αθήνα είναι μεταξύ των υποψηφίων για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη διαδικασία, αφού στο παρελθόν οι επιλογές των εδρών των κοινοτικών οργανισμών γινόταν πάντα με συναίνεση. Αυτή τη φορά λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού των υποψηφίων -19 χώρες για τον Οργανισμό Φαρμάκων και 8 για την Αρχή Τραπεζών- αποφασίστηκε η αλλαγή της διαδικασίας, κάτι που σημαίνει ότι ο μυστικός χαρακτήρας της ψήφου δεν επιτρέπει ασφαλείς προβλέψεις.

Φαβορί η Ελλάδα για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel η Αθήνα εμφανίζεται μεταξύ των φαβορί, υποστηρίζοντας ότι το Βερολίνο θα στηρίξει την ελληνική υποψηφιότητα.

Σχετικά με την ποιότητα της ελληνικής υποψηφιότητας, από την αξιολόγηση που δημοσιοποίησε η Κομισιόν προκύπτει ότι η Αθήνα ανταποκρίνεται στα τέσσερα βασικά κριτήρια που έχουν τεθεί, τα οποία αφορούν την τοποθεσία και τη λειτουργικότητα του κτηρίου, καθώς και τις υποδομές για τους υπαλλήλους του οργανισμού και τις οικογένειές τους. Το κτήριο, συνολικής επιφάνειας 30.000 τετραγωνικών μέτρων που προτείνεται, είναι αυτό της πρώην καπνοβιομηχανίας «Κεράνη» στον Πειραιά.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, που μεταφέρεται από το Λονδίνο εξαιτίας του Βrexit, απασχολεί 900 υπάλληλους, ενώ ενδεχόμενη επιλογή της Ελλάδας εκτός από το πολιτικό μήνυμα που στέλνει θα έχει και οικονομικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας δεδομένου ότι αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες επαγγελματίες του τομέα της υγείας. Μόνο τα ξενοδοχεία εκτιμάται ότι θα έχουν πάνω από 30.000 διανυκτερεύσεις σε ετήσια βάση στην πόλη που θα έχει έδρα ο οργανισμός.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ