Το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων κάλεσε μέσω των κοινωνικών δικτύων σε μεγάλη διαδήλωση και αποκλεισμό του κέντρου της γαλλικής πρωτεύουσας. Σημειώθηκαν επεισόδια.Σε κατάσταση πολιορκίας είναι από σήμερα το πρωί το Παρίσι με τα Κίτρινα Γιλέκα που πέρασαν από νωρίς το πρωί στην πράξη νούμερο δύο της δράσης τους και αυτό ύστερα από μια ολόκληρη εβδομάδα κινητοποιήσεων σε όλη την επικράτεια με οδοφράγματα σε κεντρικές αρτηρίες, διόδια ή σταυροδρόμια.

Σήμερα το «κίτρινο κύμα διαμαρτυρίας» ξεκίνησε από νωρίς το πρωί από την Αψίδα του Θριάμβου με κάθοδο στη λεωφόρο των Ηλύσιων στοχεύοντας το Προεδρικό Μέγαρο και την πλατεία Κονκόρντ. Περιοχή εντελώς αποκλεισμένη από ισχυρές δυνάμεις των γαλλικών ΜΑΤ, με συνέπεια τα πρώτα επεισόδια.

Αίτημα να εισακουσθούν από τον Μακρόν

Για το Παρίσι, το υπουργείο Εσωτερικών έχει δώσει άδεια συγκέντρωσης μόνο στο Πεδίο του Άρεως πίσω από τον Πύργο του Αϊφελ για λόγους ασφάλειας και για καλύτερο συντονισμό της αστυνομίας.

Τα Κίτρινα Γιλέκα όμως δεν θέλησαν να υπακούσουν αφού στόχοι τους είναι τα κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, οι πλατείες Κονκορντ, Ετουάλ και κυρίως γύρω από το Προεδρικό Μέγαρο με την ελπίδα να τους δει ακούσει ο Πρόεδρος Μακρόν.

Ήδη εκτιμάται ότι ορισμένα ταραχοποιά στοιχεία έχουν εισχωρήσει σε ομάδες των Κίτρινων Γιλέκων. Το κίνημα ξεκίνησε με συνθήματα κατά των αυξήσεων στα καύσιμα ωστόσο διευρύνθηκε κατά της υπερφορολόγησης γενικότερα.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ