Εν μέσω του μεγάλου εθνικού διαλόγου που έχει ξεκινήσει ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν και στη σκιά των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων των κίτρινων γιλέκων, κατεβαίνουν σήμερα για πρώτη φορά στους δρόμους τα «κόκκινα φουλάρια».Οι επικριτές κατηγορούν τα λεγόμενα κόκκινα φουλάρια ότι παίζουν το παιγνίδι του γάλλου προέδρου Μακρόν. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι το κίνημά τους δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική, ότι είναι υπέρ της δημοκρατίας και των θεσμών και πως είναι η έκφραση της σιωπηλής πλειοψηφίας που δεν ανέχεται πλέον τα βίαια επεισόδια στις διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων. Δεν δέχονται τον χαρακτηρισμό ότι είναι «αντι-κίνημα» στα κίτρινα γιλέκα, χωρίς όμως να πείθουν τους πάντες.

«Μα ειλικρινά, που ακούστηκε να οργανώνουν αντι-διαδήλωση ενάντια στις υπάρχουσες διαδηλώσεις», αναρωτήθηκε αγανακτισμένος σήμερα Κυριακή ο ευρωβουλευτής Γιανίκ Ζαντό, επικεφαλής της λίστας των οικολόγων με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο.

Ίδρυση κόμματος από την Μουρό

Μέσα στη γενικότερη σύγχυση που κυριαρχεί τελευταία και εσωτερικά στα κίτρινα γιλέκα, η χθεσινή «κίτρινη νύχτα» στην πλατεία Republique δεν είχε επιτυχία, σε μια τεταμένη ατμόσφαιρα και σύγκρουση με τις αστυνομικές δυνάμεις. Ένα στέλεχος των κίτρινων γιλέκων, o Ζερόμ Ροντρίγκες κινδυνεύει μάλιστα να χάσει το μάτι του, μετά από βολή αστυνομικών και έχει ήδη διαταχθεί έρευνα.

Και εν μέσω όλων αυτών η Ζακλίν Μουρό που πρωτοστάτησε στη γέννηση του κινήματος, ανακοίνωσε σήμερα την ίδρυση πολιτικού κόμματος με πρώτο στόχο τις δημοτικές εκλογές του 2019, αφήνοντας σε άλλους την λίστα για τις Ευρωεκλογές.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ