Στο Άμστερνταμ και όχι στον Πειραιά θα μεταφερθεί τελικά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ). Στο Παρίσι η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ). Οι αποφάσεις ελήφθησαν τελικά κατόπιν κλήρωσης.Στο Άμστερνταμ θα μετεγκατασταθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και στο Παρίσι η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ). Τις αποφάσεις αυτές έλαβε τη Δευτέρα το βράδυ το Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο πλαίσιο της μεταφοράς των δύο οργανισμών από το Λονδίνο εξαιτίας του Βrexit.

Το αξιοσημείωτο των αποψινών αποφάσεων είναι ότι ελήφθησαν κατόπιν κλήρωσης γιατί και στις δύο περιπτώσεις παρά τις τρεις ψηφοφορίες που έγιναν δεν υπήρξε νικητής.

Σε σχέση με τον ΕΜΑ, η πρώτη ψηφοφορία ξεκίνησε με 16 υποψήφιες πόλεις μεταξύ των οποίων και η Αθήνα (Πειραιάς). Στην πρώτη ψηφοφορία τερμάτισε πρώτο το Μιλάνο, δεύτερο το Άμστερνταμ και τρίτη η Κοπεγχάγη. Η Αθήνα ήταν έβδομη και αποκλείστηκε. Στη δεύτερη ψηφοφορία αποκλείστηκε ως τρίτη η Κοπεγχάγη. Στην τρίτη ψηφοφορία υπήρξε ισοψηφία των δύο με 13 ψήφους, ενώ στην κλήρωση που ακολούθησε το Άμστερνταμ κέρδισε.

Η ολλανδική πόλη θα φιλοξενήσει τους 900 υπάλληλους του ΕΜΑ, ο οποίος συστάθηκε το 1995 προκειμένου να αξιολογεί και να εποπτεύει φάρμακα για ανθρώπινη και κτηνιατρική χρήση όσον αφορά την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα, με σκοπό την προστασία της υγείας του ανθρώπου και των ζώων στην ΕΕ. Ο ΕΜΑ βασίζεται στην εσωτερική εμπειρογνωμοσύνη που παρέχεται από το προσωπικό του, καθώς και σε εξωτερική επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη που παρέχουν τα κράτη μέλη.

Αποκλείστηκε η Φρανκφούρτη

Αναφορικά με την ΕΑΤ, οι υποψήφιες πόλεις ήταν 8, ενώ στην πρώτη ψηφοφορία οι τρεις που ξεχώρισαν ήταν το Παρίσι, το Δουβλίνο και η Φρανκφούρτη. Στο δεύτερο γύρο αποκλείστηκε η Φρανκφούρτη και στην τρίτο βρέθηκαν με τον ίδιο αριθμό ψήφων (13) το Παρίσι και το Δουβλίνο. Η κλήρωση που ακολούθησε ήταν ευνοϊκή για το Παρίσι.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) αριθμεί 189 υπαλλήλους, συστάθηκε την 1η Ιανουαρίου 2011 ως μέρος του Ευρωπαϊκού Συστήματος Χρηματοοικονομικής Εποπτείας και ανέλαβε όλες τις υφιστάμενες αρμοδιότητες και τα καθήκοντα της επιτροπής ευρωπαϊκών αρχών τραπεζικής εποπτείας.

Η ΕΑΤ στοχεύει στην εξασφάλιση της αποτελεσματικής και συνεπούς προληπτικής ρύθμισης και εποπτείας σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα. Οι συνολικοί στόχοι της είναι η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ΕΕ και η εξασφάλιση της ακεραιότητας, της αποτελεσματικότητας και της εύρυθμης λειτουργίας του τραπεζικού τομέα.

Η ΕΑΤ έχει εντολή να αξιολογεί τους κινδύνους και τα τρωτά σημεία του τραπεζικού τομέα της ΕΕ, ιδίως μέσω της εκπόνησης τακτικών εκθέσεων αξιολόγησης κινδύνων και μέσω της διενέργειας πανευρωπαϊκών προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ