Τουλάχιστον 22 νεκροί και 382 τραυματίες είναι ο απολογισμός του ισχυρού σεισμού, μεγέθους 6,8 Ρίχτερ, που έπληξε την ανατολική Τουρκία το βράδυ της Παρασκευής. H Ελλάδα δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει.Το επίκεντρο εντοπίζεται στην πόλη Ελαζίγ. Μέχρι στιγμής εχουν σημειωθεί πάνω από 400 μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος είχε ισχύ 5.4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Με το πρώτο φως της ημέρας αποκαλύφθηκε, το Σάββατο, η πραγματική εικόνα της καταστροφής. Δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει. Μόνο στην Μαλάτια έχουν συνθλιβεί 25 κτίρια.

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ.Σοϊλού, έχουν απεγκλωβιστεί 39 άτομα κάτω από τα συντρίμμια. Οι εργασίες συνεχίζονται πυρετωδώς από το βράδυ της Παρασκευής. Αγώνα με τον χρόνο δίνουν 184 συνεργεία αποτελούμενα από συνολικά 2.418 διασώστες, με την συνδρομή έξι μη επανδρωμένων αεροσκαφών ευαίσθητου ηλεκτρονικού εξοπλισμού, αλλά και εκπαιδευμένων σκύλων.

Ενδείξεις για ζωντανούς σε πολλά σημεία

Εικάζεται ότι άλλα 35 άτομα βρίσκονται εγκλωβισμένα κατά από τα συντρίμμια.
Ήδη σε 5 σημεία υπάρχουν ενδείξεις για ζωντανούς. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη και την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στον τουρκικό λαό. Ο κ.Δένδιας εξέφρασε επίσης την απόλυτη ετοιμότητα της Ελλάδας να συντρέξει άμεσα τις προσπάθειες των τουρκικών αρχών για παροχή κάθε απαραίτητης βοήθειας στους πληγέντες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η πρώτη νύχτα ήταν δύσκολη. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών πάνω από 12.500 κάτοικοι φιλοξενούνται σε κρατικά κτίρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία και βιβλιοθήκες. Στην ευρύτερη περιοχή έξι κινητά συσσιτια παρέχουν γεύματα σε πάνω από 20.000 κατοίκους. Πάντως η Τουρκία κατατάσσει την καταστροφή στην κλίμακα 3 και δηλώνει ότι δεν χρειάζεται διεθνή βοήθεια.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ