Η κατάσταση στο Ναγκόρνο-Kαραμπάχ συνεχίζει να είναι τεταμένη. Σε μια συμβολική επίσκεψη του Τούρκου υπΕξ η Τουρκία δηλώνει την στήριξή της στο Αζερμπαϊτζάν. Σύντομος απολογισμός των επαφών Στόλτενμπεργκ στην Τουρκία.Η επίσκεψη Στόλτενμπεργκ στην Άγκυρα δεν επικεντρώθηκε μόνο στον μηχανισμό αποφυγής συγκρούσεων μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων Ελλάδας-Τουρκίας. Επισήμως τουλάχιστον προέκυψε ότι εγκαθίσταται και παλι η κόκκινη τηλεφωνική γραμμή που υπήρχε και στο παρελθόν.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, ο οποίος συναντήθηκε ξεχωριστά με Τσαβούσογλου, Ακάρ και Ερντογάν, έθεσε και το θέμα της ενεργοποίησης των S 400 σημειώνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε προβλήματα στη συμμαχία. Όπως επίσης και στις σχέσεις Τουρκίας- ΗΠΑ.

Τεστ για τις σχέσεις Άγκυρας – Μόσχας

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μάλιστα σε μία στιγμή που η κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι έκρυθμη. Μάλιστα σήμερα ο υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου μετέβη στο Αζερμπαϊτζάν, όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του αλλά θα γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο Αλίγιεφ.

Ο Τσαβούσογλου πραγματοποιεί την επίσκεψη για να δείξει την στήριξη της Άγκυρας στο Αζερμπαϊτζάν, κάτι που κάνει έμπρακτα και στο πεδίο. Στο μεταξύ οι δηλώσεις Μακρόν ότι διαθέτει στοιχεία για την αποστολή τζιχαντιστών στην περιοχή, προκαλούν την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.

Η στάση της Άγκυρας στο Αζερμπαϊτζάν δοκιμάζει τις σχέσεις της με την Μόσχα. Η Ρωσία που καλεί τις πλευρές σε κατάπαυση του πυρός, πιέζεται για να παρέμβει στην περιοχή λόγω της συμφωνίας που έχει με την Αρμενία. Μιά τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επιταχύνει την διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας και με άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής, κάτι που θα έβλαπτε τα συμφέροντα της Μόσχας.

Aνδρέας Ρομπόπουλος, Κων/πολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ