Ξεκίνησε η πολύκροτη δίκη πέντε υπόπτων για τρομοκρατική δράση στο Κόμπλεντς. Φέρεται ότι σχεδίαζαν πραξικόπημα στη Γερμανία, αλλά και απαγωγή του υπουργού Υγείας.Στο Εφετείο του Κόμπλεντς ξεκίνησε την Τετάρτη 17 Μαΐου η δίκη πέντε υπόπτων, μελών της οργάνωσης «Ενωμένοι Πατριώτες» που φέρονται να σχεδίαζαν τρομοκρατικές ενέργειες στη Γερμανία. Τέσσερις άνδρες μαζί με μια 75χρονη φερόμενη ως «εγκέφαλο» της ομάδας κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν την «πτώση της γερμανικής κυβέρνησης». Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία άρχισαν να δρουν ως οργανωμένη ομάδα από τον Ιανουάριο του 2022. Αυτοαποκαλούνταν «Ενωμένοι Πατριώτες» και κατηγορούνται για σύσταση και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Με την πρόκληση γενικού μπλακάουτ και την απαγωγή του υπουργού Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ είχαν ως στόχο να προκαλέσουν συνθήκες εμφυλίου στη Γερμανία, με απώτερο στόχο την ανατροπή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Μάλιστα μετά τη σχεδιαζόμενη κατάληψη της εξουσίας, σχεδίαζαν εφόδους σε κυβερνητικά κτήρια και υπουργεία. Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία τους επιρρίπτει σχέδια πραξικοπήματος και εσχάτης προδοσίας.

«Συγκεκριμένη προετοιμασία»

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές φαίνεται ότι οι «Ενωμένοι Πατριώτες» είχαν προχωρήσει σε ένα πολύ συγκεκριμένο σχεδιασμό καθώς και σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για τις πράξεις τους, ενώ αντάλλασσαν σχετικά μηνύματα σε ομάδα επικοινωνίας μέσω Telegram.

Η 75χρονη κατηγορούμενη, όπως προκύπτει από τα επίμαχα μηνύματα, πίεζε για συγκεκριμένες ενέργειες σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Ένας εκ των κατηγορουμένων είχε μάλιστα προχωρήσει στον εντοπισμό στόχων ώστε να προκληθεί διακοπή ρεύματος και άλλος είχε αναλάβει την προετοιμασία της απαγωγής Λάουτερμπαχ. Για τους σκοπούς τους οι «Ενωμένοι Πατριώτες» είχαν προμηθευτεί καλάσνικοφ, πιστόλια, πυρομαχικά και τόνους άλλων εκρηκτικών ύλών από την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Οι «Ενωμένοι Πατριώτες» είχαν διασυνδέσεις αλλά και στενή ιδεολογική συσχέτιση με τους «Πολίτες του Ράιχ», σε ιστολόγιο των οποίων η 75χρονη, πρώην ιερέας και δασκάλα, είχε μάλιστα αναρτήσει υπογεγραμμένες επιστολές προς τον Βλάντιμιρ Πούτιν ή τον Ντόναλντ Τραμπ. Αίσθηση προκαλούν οι αντισημιτικές απόψεις της αλλά και οι αναφορές της στους αυτοαποκαλούμενους «Απογόνους του Αυτοκράτορα Γουλιέλμου».

Έτσι έβλεπε και η ίδια τον εαυτό της, ως απόγονο του τελευταίου Γερμανού Αυτοκράτορα. Μάλιστα σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές οι πεποιθήσεις της συγκεκριμένης γυναίκας και τον υποστηρικτών της δεν ήταν απλώς θεωρίες. Η βαθιά τους πεποίθηση ότι το Γερμανικό Ράιχ του 1871 συνέχιζε να υπάρχει αδιάλειπτα, οδηγούσε στην απόρριψη της ισχύουσας συνταγματικής τάξης και στην δικαιολόγηση των σχεδίων για εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού κράτους βασισμένο στο πρότυπο του Γερμανικού Ράιχ.

Βασικός «εχθρός» ο Καρλ Λάουτερμπαχ

Οι «Ενωμένοι Πατριώτες» είχαν όμως ειδικότερα στο στόχαστρό τους τον Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος θεωρούνταν «εχθρός» ήδη πριν από τον διορισμό του στο υπ. Υγείας. Όντας καθηγητής Ιατρικής, ήδη πριν από την υπουργοποίησή του, είχε προκαλέσει αίσθηση στα γερμανικά ΜΜΕ για τις θέσεις του υπέρ της λήψης αυστηρότατων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Στο ίδιο αυστηρό μήκος κύματος κινήθηκε και μετά την ανάληψη του υπ. Υγείας. Ως εκ τούτου δεν άργησε να στοχοποιηθεί από αρνητές του κορωνοϊού, προκαλώντας ακόμη και εκδηλώσεις μίσους σε βάρος του από εξτρεμιστικούς κύκλους.

Αλλά πώς έφτασαν οι γερμανικές αρχές στην εξάρθρωση της επίμαχης ομάδας; Κεντρικό ρόλο στη σύλληψη των κατηγορουμένων φέρεται να έπαιξε αστυνομικός, ο οποίος επί μήνες ερευνούσε την υπόθεση με άκρα μυστικότητα στην περιοχή όπου δρούσαν οι κατηγορούμενοι. Οι τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν στις 13 Απριλίου 2022 και η 75χρονη κατηγορούμενη στις 13 Οκτωβρίου 2022. Έκτοτε τελούν υπό κράτηση. Εάν το δικαστήριο καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι κατηγορίες σε βάρος τους ευσταθούν, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινή πολυετούς κάθειρξης.

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ