Η απόλυτη φρίκη αναβιώνει από αύριο στο Πρωτοδικείο του Ντέντμολντ. Στο εδώλιο τρεις άνδρες που κατηγορούνται για βαριά και μακροχρόνια σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων παιδιών σε ένα κάμπινγκ.Οι τρεις κακοποίησαν σεξουαλικά περισσότερα από 40 παιδιά ηλικίας από τριών έως 14 ετών το καλοκαίρι του 1998 και το διάστημα μεταξύ 2008 και 2018. Κύριος δράστης ο 56χρονος Αντρέας Φ., ο οποίος κατηγορείται για συνολικά 298 αξιόποινες πράξεις. Θύματά του 23 κορίτσια. Ο 34χρονος γείτονάς του Μάριο Σ. είναι κατηγορούμενος για 162 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης οκτώ κοριτσιών και εννέα αγοριών.

O Ρόμαν φον Άλφενσλεμπεν είναι ο δικηγόρος του 10χρονου κοριτσιού, που με την κατάθεσή του οδήγησε στην αποκάλυψη της υπόθεσης. Όπως σημειώνει, όταν πρωτοεμφανίστηκε η μητέρα της μικρής στο γραφείο του, δυσκολεύτηκε καταρχήν να την πιστέψει καθώς ποτέ πριν δεν είχε ακούσει κάτι τόσο αποτρόπαιο. «Δεν το πήρα πολύ στα σοβαρά διότι δεν το χωρούσε το μυαλό μου. Σε υποθέσεις υιοθεσίας ‘κοσκινίζουμε’ τους επίδοξους γονείς, ακόμη και ευκατάστατα νεαρά ζευγάρια αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Και εδώ είχαμε έναν άνεργο 20ετίας, ο οποίος ζούσε σε κάμπινγκ και έγινε ανάδοχος. Εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε ότι εξαρχής υπήρχαν υπόνοιες για παιδεραστία».

Με «δόλωμα» παιχνίδια και εκδρομές

Πεδίο της φρικιαστικής δράσης τους ήταν κυρίως ένα κάμπινγκ στην μικρή πόλη Λύγκντε στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία αλλά και το διαμέρισμα του δεύτερου κατηγορούμενου στο Στάινχαϊμ. Ο τρίτος κατηγορούμενος, ο 49χρονος Χάικο Φ. από το Στάντε της Κάτω Σαξονίας φέρεται να παρακολουθούσε τις κακοποιήσεις μέσω ίντερνετ και να έδινε οδηγίες.

Ο Αντρέας Φ. είχε σχεδόν τελειοποιήσει το σύστημά του. Με διάφορα παιχνίδια, εκδρομές σε πάρκα αναψυχής αλλά και με ένα πόνι προσέλκυε τα νεαρά του θύματα, τα κακοποιούσε, συχνά με τη χρήση βίας και στη συνέχεια τα απειλούσε προκειμένου να μην πουν τίποτα στους γονείς τους. Η υπηρεσία ανηλίκων κοντινής πόλης του είχε δώσει μάλιστα την αναδοχή ενός κοριτσιού το οποίο ο σήμερα 56χρονος χρησιμοποιούσε ως «δόλωμα».

Στο «εδώλιο» δημοτικές αρχές και αστυνομία

Οι κοινωνικοί λειτουργοί που επισκέπτονταν κάθε εβδομάδα το χώρο που νοίκιαζε μόνιμα στο κάμπινγκ, δεν φαίνεται να αντελήφθησαν οτιδήποτε ύποπτο. Ούτε όταν ο ίδιος εμφανιζόταν, φορώντας μόνο ρόμπα και εσώρουχα, με κοριτσάκια να παίζουν γύρω του. Όπως αποκαλύπτεται, μια υπάλληλος είχε κάποια στιγμή μια υποψία, ωστόσο όχι μόνον αποφάσισε να μην παρέμβει αλλά έσβησε και τη σχετική επισήμανση από το φάκελο. Ολόκληρα αρχεία φέρεται να διορθώθηκαν εκ των υστέρων προκειμένου να μην κατηγορηθεί ο υπεύθυνος δήμος.

Σήμερα διεξάγονται έρευνες τόσο εναντίον της υπηρεσίας ανηλίκων όσο και εναντίον της τοπικής αστυνομίας, που κάποια στιγμή «έχασε» αποδεικτικά στοιχεία με 155 CD και DVD. «Η κοινωνία μας δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη την κακοποίηση παιδιών», εκτιμά ο δικηγόρος Ρόμαν φον Άλφενσλεμπεν. «Πώς αλλιώς μπορεί κάποιος να διατηρεί ένα τέτοιο σύστημα για τρεις σχεδόν δεκαετίες χωρίς να γίνει αντιληπτός και με τις αρχές μάλιστα να τον συνοδεύουν και να τον ενισχύουν άθελά τους; Δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος και δεν το παίρνουμε σοβαρά υπόψη».

Η δίκη ξεκινά αύριο στο Πρωτοδικείο του Ντέντμολντ (κοντά στο Μπίλεφελντ). Συμμετέχουν συνολικά 27 πολιτικοί ενάγοντες που εκπροσωπούνται από 17 δικηγόρους ενώ θα καταθέσουν 53 μάρτυρες. Τα στοιχεία σε βάρος των κατηγορουμένων όμως είναι αδιάσειστα και δεν περιορίζονται στις καταθέσεις των παιδιών. Οι δυο βασικοί κατηγορούμενοι βιντεοσκοπούσαν τις αποτρόπαιες πράξεις τους. Η αξιολόγηση του υλικού 14 Terrabyte με πάνω από τρία εκατομμύρια φωτογραφίες και 86.000 βίντεο συνεχίζεται.

Κώστας Συμεωνίδης (DW, dpa)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ