Με την Υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη συναντήθηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας  κ. Κώστας Αγοραστός.

Η τουριστική πολιτική που ακολουθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας τα τελευταία δύο χρόνια βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός με την υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη.

Ο κ. Αγοραστός ανέφερε στην κα Κεφαλογιάννη ότι η τουριστική προβολή της Θεσσαλίας αποτελεί για την αιρετή Περιφέρεια βασική προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιηθήκαν  μέχρι τώρα δύο κύριες δέσμες δράσεων. Η πρώτη αφορά στην παρουσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε δώδεκα (12) συνολικά εκθέσεις εξωτερικού και ειδικότερα σ΄αυτή της Ουτρεχτης, της Βιέννης, του Ντίσελντορφ, της Πράγας, του Μιλάνου,   του Βελιγραδίου, της Σόφιας, του Βερολίνου, της Μόσχας, της Νυρεμβέργης, της Λευκωσίας και της Φραγκφούρτης, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να συμμετάσχει και στην έκθεση του Λονδίνου και της  Philoxenia στη Θεσσαλονίκη.

Η δεύτερη δέσμη ενεργειών αφορά στην αναπροσαρμογή του Σχεδίου μάρκετινγκ για την τουριστική προβολή Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία ολοκληρώθηκε μετά από μια περίοδο διαβούλευσης με όλους τους αρμόδιους φορείς. Πρόκειται για  ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο κινείται στην κατεύθυνση μίας σύγχρονης και ενιαίας στρατηγικής για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τα επόμενα δύο χρόνια.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφέρθηκε στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, για το οποίο καταβάλλεται  κάθε δυνατή προσπάθεια για την αξιοποίησή του, την προβολή του και την προσέλκυση – δρομολόγηση τακτικών πτήσεων με ευρωπαϊκούς προορισμούς. Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί την προώθηση των πτήσεων και τη σύνδεση του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου με τη Ρώμη, τις Βρυξέλλες, το Μιλάνο και τη Φραγκφούρτη μέσω διαφημιστικής προβολής στην ιστοσελίδα της αεροπορικής εταιρείας Ryanair. Επίσης, για πρώτη φορά σε επίπεδο Περιφέρειας Θεσσαλίας γίνεται ένα εγχείρημα στο οποίο συμπράττουν η Περιφέρεια, τα Επιμελητήρια, η Π.Ε.Δ, Ενώσεις Ξενοδόχων, επιχειρηματίες του τουρισμού και άλλοι φορείς, με στόχο το «άνοιγμα» στην αγορά τουρισμού της Ρωσίας. Πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια σε απευθείας συνεργασία με μεγάλα τουριστικά γραφεία της Μόσχας, προκειμένου το 2013 να έχουμε απ’ ευθείας πτήσεις από τη Ρωσία στο αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου

Επιπλέον, ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στο λιμάνι του Βόλου, για το οποίο τόνισε: «Όραμά μας είναι ένα σύγχρονο λιμάνι, σε αρμονία με την πόλη, εργαλείο για την ανάπτυξη του τουρισμού και στην υπηρεσία των πολιτών και των επιχειρήσεων. Η προσέγγιση στο λιμάνι του Βόλου μεγάλων κρουαζιερόπλοιων, έχει δώσει μεγάλη ώθηση στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας στην περιοχή». Παράλληλα ανέφερε ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμός στα λιμάνια των Β. Σποράδων για να γίνουν σύγχρονα και ελκυστικά στους τουρίστες ενώ σημείωσε ότι πρέπει να απλουστευτεί η διαδικασία της δημιουργίας Μαρίνων για να μπορέσουν να δημιουργηθούν νέες μαρίνες για ελλιμενισμό τουριστικών σκαφών.

Παράλληλα, υπογράμμισε την μεγάλη έμφαση που δίνει η Αιρετή Περιφέρεια και στη διοργάνωση εκδηλώσεων οι οποίες έχουν προστιθέμενη αξία και παράλληλα τονώνουν την τοπική οικονομία. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσα στο 2012 οργάνωσε ή συνδιοργάνωσε με άλλους φορείς περισσότερες από 130 εκδηλώσεις πολιτιστικού, αθλητικού, επιστημονικού χαρακτήρα, θέτοντάς τες υπό την αιγίδα της. Πρόκειται για διοργανώσεις ευρείας απήχησης που συνέβαλαν στην ενίσχυση της προβολής και της τουριστικής ανάπτυξης της Θεσσαλίας. Οι Ενδεικτικά ο περιφερειάρχης ανέφερε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τάεκβοντό, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορειβατικού Σκι, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα παίδων και κορασίδων Μπάσκετ, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Υδατοσφαίρισης, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παμπαίδων και Μίνι Χειροσφαίρισης, το Μεσογειακό Πρωτάθλημα Πάλης, το Φεστιβάλ Νέων Ολύμπου και το Φεστιβάλ καλοκαιριού Καρδίτσας, τη Διεθνή Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα Βορείου Αιγαίου, Πρωταθλήματα Moto Cross-Βόλεϊ-Ποδοσφαίρου, καθώς και Μαραθωνίους. Αναφέρθηκε επίσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συγχρονισμένης Κολύμβησης Νεανίδων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο από 12 έως 16 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή αθλητριών από 37 χώρες.

Επιπλέον, ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας στοχεύοντας στην παγκόσμια τουριστική προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού των Μετεώρων και του Ολύμπου μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών, επισημαίνοντας : «Η προβολή του ιστορικού και πολιτισμικού πλούτου των Μετεώρων και του Ολύμπου, μέσω της ψηφιοποίησης και της συστηματικής προβολής και διαχείρισης του πολιτιστικού αποθέματος, προάγει την από κοινού προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού πλούτου των περιοχών αυτών».

Τέλος, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε,  στο Επιχειρησιακό Σχέδιο για την κατασκευή και λειτουργία Υποβρύχιων Μουσείων και Καταδυτικών Πάρκων στις Βόρειες Σποράδες και στον Δυτικό Παγασητικό που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Αλόννησο, ένα πρότυπο επιχειρησιακό πρόγραμμα, το οποίο θα αποτελέσει σπουδαίο αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή των Σποράδων, των περιοχών του Δυτικού Παγασητικού, αλλά και της Θεσσαλίας γενικότερα. Ο κ. Αγοραστός έκανε λόγο για την αξιοποίηση ενός συγκριτικού πλεονεκτήματος της περιοχής των Βορείων Σποράδων και του Δυτικού Παγασητικού, με την υλοποίηση του οποίου, θα επιτευχθεί δραστική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αύξηση των αφίξεων, ανάδειξη και ταυτόχρονα προστασία της υποθαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς. «Η ανάδειξη και προβολή των ενάλιων πολιτιστικών θησαυρών των περιοχών αυτών σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί στοίχημα για όλους εμάς που εμπλεκόμαστε με το Σχέδιο αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός.

Παράλληλα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας επεσήμανε το πρόσφατο κατόρθωμα στο οποίο πρωτοστάτησε η αιρετή Περιφέρεια με την κατοχύρωση στο βιβλίο Γκίνες του ρεκόρ συμμετοχής 5.614 ατόμων στο συρτάκι, που έγινε πριν λίγες μέρες στο Βόλο, το οποίο έτυχε παγκόσμιας προβολής από τα διεθνή ΜΜΕ.

Απ’ την πλευρά της η Υπουργός κα Όλγα Κεφαλογιάννη συνεχάρη τον κ. Αγοραστό για τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τόνισε ότι οι δυο φορείς βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία και επικοινωνία για την ουσιαστική στήριξη του τουριστικού μας προϊόντος: «Στόχος όλων μας είναι η γρήγορη ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού μέσα από τη στενή συνεργασία Περιφέρειας Θεσσαλίας και Υπουργείου Τουρισμού. Ο σχεδιασμός και το έργο που επιτελείται από την αιρετή Περιφέρεια παρέχουν όλα τα εχέγγυα για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων και την ισόρροπη προβολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Κεφαλογιάννη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ