Συνάντηση της Κύπριας ευρωβουλευτή Ελένης Θεοχάρους με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό.

Συνάντηση με την Κύπρια ευρωβουλευτή κα. Ελένη Θεοχάρους είχε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στην έδρα της Περιφέρειας, με την ευκαιρία της ομιλίας της ευρωβουλευτή στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας με θέμα: «Ελλάδα – Κύπρος – Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο ως καταλύτης της ορθής επίλυσης του Κυπριακού». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία της αντιπεριφερειάρχη κας Ρένας Καραλαριώτου, του προέδρου του συλλόγου Κυπρίων ν. Λάρισας κ. Ντίνου Αυγουστή και Κυπρίων φοιτητών που σπουδάζουν στη Λάρισα.
Τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση ήταν η οικονομική κρίση που επηρεάζει τους δυο λαούς αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, το Κυπριακό, η εξωτερική πολιτική και η Θεσσαλία μέσα από τις πρωτοβουλίες της αιρετής Περιφέρειας. Ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την κα Θεοχάρους για τα έργα που υλοποιούνται στην περιοχή, τα επενδυτικά προγράμματα και τις δράσεις της περιφερειακής αρχής.
Μετά το τέλος της συνάντησης η κα. Ελένη Θεοχάρους δήλωσε: «Είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ από τον περιφερειάρχη για όλα τα προγράμματα που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή και μπορώ να σας πω, ότι είναι λαμπρά παραδείγματα για εμάς. Η Κύπρος δεν έχει τόσο πολλές ικανότητες μέχρι στιγμής και την εμπειρία να απορροφά ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά με την ψήφιση των τροπολογιών για την αύξηση της χρηματοδότησης στο 85% έως και 95% θα αντλήσουμε όχι μόνο κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και εμπειρία από τις δικές σας καλές πρακτικές και ευχαριστώ πολύ τον κ. Αγοραστό και την αντιπεριφερειάρχη για την ενημέρωση».
Αναφερόμενη στην οικονομική κρίση που «χτύπησε» και την Κύπρο η ευρωβουλευτής υπογράμμισε: «Ο κυπριακός λαός, ο κυπριακός ελληνισμός έχει βυθιστεί σε μια βαθύτατη οικονομική κρίση, λόγω των συγκυριών, λόγω του ότι «χτύπησε» και την Κύπρο η παγκόσμια οικονομική κρίση αλλά και λόγω των πάρα πολύ κακών χειρισμών της μη λήψης μέτρων από την προηγούμενη κυβέρνηση. Φτάσαμε τον περασμένο Μάρτιο να προσπαθούμε να διασώσουμε ότι μπορεί να διασωθεί. Πιστεύω ότι θα περάσουμε ακόμη πιο δύσκολες μέρες, αλλά πιστεύω επίσης, ότι ο λαός μας έχει τεράστια αποθέματα πολιτικής ηθικής και αν στηριχθούμε σε αυτά τα αποθέματα ηθικής θα τα καταφέρουμε».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν τελικά η είσοδος στην Ε.Ε. βοήθησε την μεγαλόνησο η κα. Θεοχάρους ήταν κατηγορηματική: «Τι θα γινόταν αν η Κύπρος δεν είχε μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Κατά την δικιά μου εκτίμηση θα είχε ήδη απορροφηθεί από τον ηγεμονισμό της Τουρκίας. Βεβαίως δεν έδρασε καταλυτικά η ένταξη στην Ε.Ε. για να λυθεί το Κυπριακό με το σωστό τρόπο, αλλά θα έλεγα ότι και εμείς αυτό το στρατηγικό πλεονέκτημα, που θα μπορούσε να δράσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος το εξανεμίσαμε, δεν το χρησιμοποιήσαμε με τον τρόπο που έπρεπε. Επιτρέψαμε για παράδειγμα να αρχίσουν οι ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας, εμείς ήμασταν μέσα η Τουρκία ήταν απέξω, η Τουρκία «χτυπούσε την πόρτα» της Ε.Ε. και εκεί ήταν που είχαμε τη δύναμη να πούμε όχι, ότι δε θα ξεκινήσει καμιά ενταξιακή διαδικασία, αν δεν αποχωρήσει και ο τελευταίος τούρκος στρατιώτης και ο τελευταίος έποικος από το νησί μας. Αυτήν την ευκαιρία τη χάσαμε και χάνουμε συνεχώς νέες ευκαιρίες. Βλέπω, ότι ανοίγουν τα κεφάλαια το ένα μετά το άλλο, και δεν εκμεταλλευόμαστε αυτήν την ισχύ που έχει η Κύπρος, ως κράτος – μέλος της Ε.Ε».
Επιπρόσθετα η ευρωβουλευτής τόνισε: «Εμείς καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να διασώσουμε το νησί μας, να εφαρμοστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, που καταπατώνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, να γνωστοποιήσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία ανήκουμε και σε ολόκληρο τον κόσμο, αυτό το οποίο συμβαίνει, μια βάρβαρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού και τους αγώνες που καταβάλουμε, ούτως ώστε η λύση που θα επιτευχθεί να αποκαθιστά κατά το δυνατό τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κυπρίων πολιτών χωρίς καμία διάκριση θρησκευτική, φυλετική, γλωσσική κλπ. Νομίζω αυτό είναι συμβατό με τις βασικές αρχές και αξίες της Ε.Ε. και αν θέλουμε μια βάση επίλυσης του Κυπριακού πρέπει να σταθούμε ακριβώς σε αυτό που προνοεί και αποδέχεται η ίδια η Ε.Ε και είναι αυτό που το καταλαβαίνουν οι Ευρωπαίοι χωρίς να μπορούν να προβάλουν οποιαδήποτε αντίρρηση».
Ο κ. Κ. Αγοραστός από την πλευρά του σημείωσε τα εξής: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά η επίσκεψη μιας σημαντικής προσωπικότητας. Το απόγευμα διοργανώνεται μιας ιδιαίτερης αξίας εκδήλωση, στην οποία καλούμε όλους, όσοι ενδιαφέρονται και όλοι πρέπει να ενδιαφέρονται για ένα εθνικό μας πρόβλημα, που είναι το Κυπριακό, να είναι εκεί, όπου θα γίνει μια πολύ καλή και εμπεριστατωμένη ανάλυση. Παράλληλα μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε για προβλήματα που είναι κοινά, όπως είναι η οικονομική κρίση, η ανεργία, για τους τρόπους αντιμετώπισης και οπωσδήποτε να ενημερώσουμε για το πώς πηγαίνουν τα πράγματα στη Θεσσαλία, για την εξέλιξη των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, τους τρόπους, με τους οποίους αντιμετωπίζουμε καθημερινά τις κρίσεις αλλά ταυτόχρονα και για το μέλλον. Τα προβλήματα του ελληνισμού είναι κοινά και συνεργαζόμαστε αναζητώντας της καλύτερες λύσεις για να ξεφύγουμε απ’ αυτό το υφεσιακό τοπίο»
Η κα Ρένα Καραλαριώτου ανέφερε: «Έχουμε την τιμή να αποδεχόμαστε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας την ευρωβουλευτή της κυπριακής δημοκρατίας, την κα. Θεοχάρους. Θέλω να πω καταρχήν ότι, ως γυναίκα, θεωρώ, ότι είναι πολύ σημαντική η πολιτική αλλά και η επιστημονική διαδρομή, η οποία έχει. Μας ενημέρωσε αλλά και συζητήσαμε για θέματα που αφορούν του αδελφούς Κυπρίους, θέματα βεβαίως που με τη στενή συνεργασία και του προέδρου του κ. Αυγουστή, ως Περιφέρεια Θεσσαλίας γνωρίζουμε και στηρίζουμε. Θεωρώ ότι το Κυπριακό είναι ανοιχτό για όλους μας, τόσο για τους Κυπρίους, όσο και για εμάς και η ενδιαφέρουσα τοποθέτηση – εισήγηση της ευρωβουλευτή το απόγευμα είναι κάτι, το οποίο πρέπει να το παρακολουθήσουμε όλοι».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ