Εκατοντάδες ειδικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και του Επιστημονικού Εργαστηρίου του Υπουργείου Αμύνης ασχολούνται εντατικά με τη διαλεύκανση της απόπειρας δολοφονίας του Σεργκέι Σκρίπελ και της κόρης του.Το συμβάν έλαβε χώρα σε Εμπορικό Κέντρο στο Σαλισμπέρι της νοτιοδυτικής Αγγλίας. Τα θύματα βρέθηκαν αναίσθητα σε παγκάκι και νοσηλεύονται στην εντατική σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε η ουσία που χρησιμοποιήθηκε, αλλά δεν την κατονόμασε προς το παρόν. Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για χημικό που παραλύει το νευρικό σύστημα, αλλά δεν είναι ούτε το νευροτοξικό αεριο Σαρίν -που χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα στον πόλεμο της Συρίας και στο μετρό του Τόκυο το 1995- ούτε για το VX, με το οποίο δολοφονήθηκε ο αδελφός του Βορειοκορεάτη Ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Πρόκειται για εντελώς νέο χημικό όπλο σε αέρια ή υγρή μορφή, που είναι αδύνατο να παρασκευαστεί από τρομοκρατικά ή εγκληματικά δίκτυα, αλλά μόνο από κυβερνήσεις.

Οι «προβολείς» πέφτουν στη Ρωσία

Όπως δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ, βρίσκονται πολύ κοντά στο να ταυτοποιήσουν τη χώρα που βρίσκεται πίσω από την απόπειρα δολοφονίας και η απάντηση της Βρετανίας θα είναι αδυσώπητη. Ευλόγως, αν και δεν την κατονομάζουν, εννοούν την Ρωσία, η οποία είχε κάθε λόγο να φιμώσει τον πρώην συνταγματάρχη της Στρατιωτικής Μυστικής Υπηρεσίας που δούλευε για το ΜΙ6, καταδικάστηκε στην Ρωσία σε πολύχρονη φυλάκιση, αλλά ανταλλάχτηκε μαζί με δύο άλλους διπλούς πράκτορες το 2010 με 10 ρώσους κατασκόπους που είχαν συλληφθεί στις ΗΠΑ.

Ο Σεργκέι Σκρίπελ αποκάλυψε στο ΜΙ6 ονόματα ρώσων κατασκόπων που δρούσαν σε χώρες της Ευρώπης, κι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει πως, αργά ή γρήγορα, θα τιμωρηθεί γι' αυτό. Με τους δύο Ρώσους νοσηλεύεται στην εντατική και άγγλος αστυνομικός, ο οποίος έσπευσε να τους κάνει τεχνητή αναπνοή. Η ρωσίδα κυβερνητική εκπρόσωπος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας της και καταγγέλλει τη Βρετανία για καλλειέργεια αντιρωσικού κλίματος στη Δύση.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ