Η γαλλική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και για το λόγο αυτό ο πρόεδρος Εμ. Μακρόν προωθεί σχετικές μεταρρυθμίσεις ξεκινώντας από τις κοινωνικές παροχές και δαπάνες.Ένα απαιτητικό φθινόπωρο περιμένει τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν με πρώτο μέλημα της κυβέρνησής του τη μείωση των δαπανών και του δημοσίου χρέους. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν σταμάτησε καν να χαιρετίσει τον κόσμο που περίμενε σχεδόν τρεις ώρες χθες, στην έξοδο από το κάστρο του Μπεργκανσόν όπου πέρασε το Σαββατοκύριακο. Η προεδρική λιμουζίνα έφυγε με μεγάλη ταχύτητα και ο πρόεδρος δεν κατέβασε καν το παράθυρο, αδιαφορώντας για τη δυσαρέσκεια του κόσμου.

Kρίσιμος ο Σεπτέμβριος

Μετά την πολύκροτη υπόθεση Μπεναλά, ο Σεπτέμβρης φθάνει με κακά μαντάτα για την ανάπτυξη. Η γαλλική κυβέρνηση αισιοδοξούσε για ανάπτυξη 2% για τον τρέχοντα προϋπολογισμό και 1,9% για τον επόμενο. Η σκληρή πραγματικότητα όμως την περιορίζει στο 1,7 %, ενώ ο πληθωρισμός ξεπέρασε το όριο του 2% φθάνοντας στο 2,3%.

Έτσι ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τους υπολογισμούς του με στόχο να κρατήσει το έλλειμμα στο υποσχεθέν 2,3%. Στο πλαίσιο αυτό αποφάσισε να προχωρήσει σε περικοπές, αλλά για ακόμα μια φορά επέλεξε τις κοινωνικές παροχές. Έτσι για το 2019 και 2020 οι αυξήσεις στις συντάξεις, στα οικογενειακά επιδόματα καθώς και τα επιδόματα στέγασης δεν θα προσαρμοσθούν στον πληθωρισμό αλλά θα περιοριστούν στο 0,3%.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την μήνη των συνταξιούχων και συνέβαλε στο απίστευτο: στη συσπείρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σημερινή έρευνα της εφημερίδας Λιμπερασιόν δίνει ότι το 68% των Γάλλων ανησυχεί για το μέλλον το δε 66% δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση για την καταπολέμηση των ανισοτήτων. Η δημοτικότητα του Μακρόν παραμένει καθηλωμένη γύρω από το 35%.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ