Παρά την παρέμβαση του Εμανουέλ Μακρόν, που ικανοποίησε ορισμένα λαϊκά αιτήματα, τα Κίτρινα Γιλέκα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για 27ο συνεχές Σαββατοκύριακο. Κεντρικό ραντεβού σήμερα στο Παρίσι.Έξι ακριβώς μήνες μετά την έναρξη του κινήματος ο σκληρός πυρήνας των Κίτρινων Γιλέκων συνεχίζει τη μάχη, παρά την κάμψη της συμμετοχής τελευταία και παρά τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου Μακρόν, ότι ο ίδιος έκανε ήδη το έργο που του αναλογούσε. «Νομίζω ότι έφερα απαντήσεις στο γαλλικό λαό για τα αιτήματα που οδήγησαν στο κίνημα» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν για να συμπληρώσει ότι «γι αυτούς που συνεχίζουν σήμερα, δεν υπάρχει πλέον πολιτική διέξοδος».

Υπέδειξε μάλιστα ότι «η δημοκρατία δεν κρίνεται κάθε Σάββατο απόγευμα στους δρόμους», αλλά υπάρχει «ένας ελεύθερος τρόπος για να εκφράσει ο καθένας τις απόψεις του, μέσω της ψήφου».

Τελικά στις ευρωεκλογές δύο λίστες φέρουν τα χρώματα των Κίτρινων Γιλέκων. Και αυτό παρά την ιδιαιτερότητα του κινήματος που έως τώρα έχει αρνηθεί την αναγνώριση μεμονωμένων ατόμων ως επικεφαλής ή τη δημιουργία μίας πολιτικής υποδομής. Σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις πάντως, οι λίστες δεν φαίνεται να ξεπερνούν το 1 με 2%.

Στο επιχειρηματικό κέντρο της πρωτεύουσας το ραντεβού

Σήμερα πολλές πορείες και συγκεντρώσεις προβλέπονται σε όλη τη χώρα. Στο Παρίσι η μεγάλη διαδήλωση των Κίτρινων Γιλέκων αρχίζει από τον πύργο της Τοτάλ στο επιχειρηματικό κέντρο Λα Ντεφάνς της γαλλικής πρωτεύουσας. Επικεφαλής έχουν τεθεί οι γυναίκες με συνθήματα κατά της αύξησης των καύσιμων.

Μία δεύτερη πορεία με συνθήματα κατά της χρήσης γλυφοζάτης έχει επίσης προγραμματιστεί και μάλιστα με επίκεντρο μία απαγορευμένη ζώνη για τους διαδηλωτές, δηλαδή την κεντρική Λεωφόρο των Ηλυσίων. Η κινητοποίηση γίνεται με την ευκαιρία της παγκόσμιας διαμαρτυρίας αυτό το Σαββατοκύριακο κατά της εταιρείας Monsanto.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ