Η υπόθεση της δολοφονηθείσας δημοσιογράφου Δάφνη Καρουάνα Γκαλίσια παραμένει ανεξιχνίαστη. Ευρωβουλευτές και η οικογένεια του θύματος αφήνουν αιχμές για τις αρμόδιες αρχές της Μάλτας και ζητούν απονομή δικαιοσύνης.Πριν από 11 μήνες η μαλτέζα δημοσιογράφος Δάφνη Καρουάνα Γκαλίσια βρήκε τραγικό θάνατο από εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της. Από τότε μέλη της ακτιβιστικής ομάδας #occupyjustice καταγγέλλουν ότι η δικαιοσύνη της χώρας καθυστερεί τις έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Τα μέλη της ομάδας έχουν επανειλημμένα τοποθετήσει φωτογραφίες του θύματος με κεράκια και λουλούδια απέναντι από το δικαστικό μέγαρο στη Βαλέτα. Το αυτοσχέδιο μνημείο έχει ήδη απομακρυνθεί 17 φορές από εργαζόμενους του δήμου και της υπηρεσίας καθαριότητας. Ωστόσο, η ομάδα επανέρχεται στο σημείο ξανά και ξανά, τονίζει το μέλος του #occupyjustice Πία Ζάμμιτ στην DW. «Η Δάφνη Καρουάνα Γκαλίσια έγραφε για ανθρώπους αποκαλύπτοντας υποθέσεις διαφθοράς και πράγματα που δεν ήταν εντάξει. Σε αυτούς τους ανθρώπους δεν τέθηκαν καν ερωτήσεις από τις αρχές για να διαπιστωθεί εάν είχαν πιθανό κίνητρο για τη δολοφονία. Λυπάμαι, αλλά αυτή δεν είναι ενδελεχής έρευνα», υπογραμμίζει.

Οι μαλτέζοι ακτιβιστές έχουν τη στήριξη ευρωβουλευτών. Την Πέμπτη επισκέφθηκε τη Μάλτα αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου, παρουσία του γερμανού ευρωβουλευτή των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ και της μαλτέζας συναδέλφου του Ρομπέρτα Μετσόλα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ο Σβεν Γκίγκολντ, που παρακολουθεί επί σειρά ετών πως διαχειρίζεται η Μάλτα υποθέσεις διαφθοράς και νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, εξέφρασε τη δυσπιστία του απέναντι στις αρμόδιες αρχές της χώρας. «Μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί το μάξιμουμ. Ο εισαγγελέας που ηγείτο των ερευνών προήχθη σε θέση δικαστή πριν ολοκληρώσει το έργο του. Αυτή είναι μια απόφαση που δεν μπορεί να κατανοήσει κανείς από όσους γνωρίζουν την υπόθεση», επισημαίνει.

Η μαλτέζικη κυβέρνηση διαψεύδει τις κατηγορίες

Η αντιπροσωπεία των ευρωβουλευτών που επισκέφθηκε για δεύτερη φορά τη Μάλτα με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση προβαίνει στην εκτίμηση ότι το κράτος δικαίου στη χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η κυβέρνηση της Μάλτας, διά στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης Όουεν Μπονίτσι, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός αρμόδιος που δέχθηκε να μιλήσει στην DW, διαψεύδει τις αιχμές κατά της δικαιοσύνης. «Κάνουμε υπερωρίες προσπαθώντας να ερευνήσουμε την υπόθεση στις ρίζες της. Έχουμε αφοσιωθεί πλήρως σε αυτόν τον σκοπό», λέει ο μαλτέζος υπουργός.

Η οικογένεια του θύματος δεν πιστεύει πάντως ότι η εγχώρια δικαιοσύνη και το κράτος εν γένει έχουν αγνές και ειλικρινείς προθέσεις. Ο νομικός εκπρόσωπος της οικογένειας Τζέισον Ατσοπάρντι κάνει λόγο για «κλίμα εκφοβισμού και απειλών» κατά της δολοφονηθείσας και των συγγενών της, που συνεχίζεται, όπως λέει, και μετά τον θάνατο της δημοσιογράφου.

Μπερντ Ρίγκερτ / Άρης Καλτιριμτζής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ