Με θέμα το νέο, έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας συγκαλείται σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ. Αύριο στο Στρασβούργο η τελική πρόταση της Κομισιόν.Πολιτική συζήτηση ενόψει της αυριανής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή ενός νέου, του έκτου κατά σειρά πακέτου κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, το οποίο θα περιλαμβάνει και τη σταδιακή απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, θα έχουν σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ. Τη συνεδρίαση συγκάλεσε εκτάκτως η γαλλική προεδρία, μετά την απόφαση της Μόσχας να διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία.

Η σημερινή συζήτηση είναι σημαντική, γιατί θα επιτρέψει στην Κομισιόν να διαμορφώσει την πρόταση που θα εγκρίνει στην τακτική εβδομαδιαία συνεδρίασής της, αύριο το μεσημέρι στο Στρασβούργο, στο περιθώριο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από τις διαβουλεύσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο μεταξύ της Επιτροπής και των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών μελών προκύπτει ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για μία σταδιακή, έως το τέλος του έτους, απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου.

Λιγότερο διχασμένοι πλέον οι Ευρωπαίοι

Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, γιατί μέχρι πριν από λίγες μέρες το θέμα δίχαζε τους Ευρωπαίους, λόγω της μεγάλης εξάρτησης που έχουν ορισμένες χώρες από το ρωσικό πετρέλαιο. Το έκτο πακέτο κυρώσεων, εκτός από το πετρέλαιο, θα προβλέπει και άλλες κυρώσεις εναντίον τραπεζών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, καθώς και εναντίον εταιρειών και προσώπων από τις εν λόγω χώρες.

Οι υπουργοί Ενέργειας θα κάνουν επίσης σήμερα έναν απολογισμό πιθανών πρόσθετων δράσεων σε σχέση με την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου, καθώς και τη διαχείριση των αποθεμάτων τους επόμενους μήνες. Τέλος, θα συζητήσουν για το επίπεδο ετοιμότητας σε περίπτωση κρίσης στον εφοδιασμό και τα πιθανά μέτρα έκτακτης ανάγκης και αλληλεγγύης, σε περίπτωση που χρειαστεί.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ