Δεκάδες χιλιάδες αντικείμενα σχετικά με τους Ρόλινγκ Στόουνς, τα οποία μάζευε επί δεκαετίες ένας μεγάλος θαυμαστής τους και συλλέκτης από τη Βόννη, πρόκειται να εκτεθούν τα επόμενα χρόνια στο Φράιμπουργκ.Οι θρυλικοί Rolling Stones «γεννήθηκαν» πριν από 55 χρόνια. Έκτοτε το βρετανικό ροκ συγκρότημα έχει γράψει μουσική ιστορία. Σύντομα θα πάρει θέση και στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ. Στο άμεσο μέλλον το πανεπιστήμιο θα φιλοξενεί το πρώτο και μεγαλύτερο αρχείο για τους Στόουνς. Τα αρχεία περισυνέλλεξε τις τελευταίες δεκαετίες ένας γερμανός λάτρης του συγκροτήματος.

Η τεράστια ιδιωτική αυτή συλλογή, που την περασμένη Δευτέρα βγήκε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, βρίσκεται στην παρούσα φάση σε περισσότερες από 100 κούτες. Οι κληρονόμοι του συλλέκτη έθεσαν το αρχείο στη διάθεση του Κέντρου Πολιτισμού και Μουσικής του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ. Εκεί θα γίνει η αρχειοθέτηση των πολυάριθμων αντικειμένων.

Στα 18 κόλλησε… το μικρόβιο των Στόουνς

Το αρχείο ανήκε στον δικηγόρο Ράινχολντ Καρπ, ο οποίος μέχρι και το θάνατό του πριν από 5 χρόνια ζούσε στο Βίντχαγκεν της Βόννης. Η πρώτη του επαφή με τη μουσική των Rolling Stones έγινε όταν ήταν 18 ετών, διηγείται σήμερα η κόρη του Ανέτε Καρπ. Η μουσική και η επαναστατική για τα δεδομένα της εποχής εμφάνιση του συγκροτήματος είχαν ενθουσιάσει τον πατέρα της. Έκτοτε άρχισε να μαζεύει ό,τι έβρισκε για τους αγαπημένους του μουσικούς.

Αγόραζε συνεχώς βινύλια ενώ είχε παρακολουθήσει περισσότερες από 130 συναυλίες τους σε όλο τον κόσμο. «Έτσι δημιουργήθηκε μια συλλογή που είναι μοναδική σε αυτή τη μορφή της», λέει η κόρη του. Και δη σε μια εποχή όπου η ψηφιοποίηση ή οι διαδικτυακές αγορές ήταν ακόμη άγνωστες έννοιες.

Οι αριθμοί μιλούν τη δική τους γλώσσα: το αρχείο περιλαμβάνει πάνω από 15.000 δίσκους, δεκάδες χιλιάδες αξεσουάρ, βιβλία, αποκόμματα εφημερίδων, εισιτήρια συναυλιών, αυτόγραφα, μπλουζάκια. Όπως επίσης και ένα φλιπεράκι με μοτίβα των Στόουνς το οποίο παίζει στο τέλος ένα τραγούδι του συγκροτήματος. Ο Ράινχολντ Καρπ τα μάζευε επί πέντε σχεδόν δεκαετίες στο σπίτι του στη Βόννη.

Μια ιστορία της μουσικής

«Η συλλογή διηγείται την ιστορία της μουσικής και των συναυλιών των Stones», λέει ο διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού και Μουσικής του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ Μίχαελ Φίσερ. «Παράλληλα είναι και ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας», όπως εξηγεί, καθώς η συλλογή αποκαλύπτει επίσης πώς λειτουργούσε παλαιότερα το μάρκετινγκ, τι άλλαξε όλα αυτά τα χρόνια, πώς γινόταν οι πωλήσεις δίσκων αλλά και πως διοργανώνονταν συναυλίες.

«Μετά την οικογένεια, η συλλογή αυτή ήταν το έργο ζωής για τον πατέρα μου», λέει η Ανέτε Καρπ. «Θέλαμε να τη διατηρήσουμε και όχι να την αφήσουμε να σκονίζετε σε κάποιο πατάρι».

Τα αρχεία θα τεθούν καταρχήν στη διάθεση ενδιαφερομένων επιστημόνων, ιστορικών, μουσικών ενώ τα επόμενα χρόνια η συλλογή αναμένεται να εκτεθεί και για το ευρύ κοινό.

Γιούργκεν Ρουφ (dpa) / Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ