Τον Ιούλιο οι αναχωρήσεις από γερμανικά αεροδρόμια θα κυμανθούν στο ¼ σε σχέση με πέρυσι . «Ελαφρά αύξηση» τον Αύγουστο. Τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός η Ελλάδα. Το 83% των Γερμανών δεν θα πετάξει το καλοκαίρι.Τον Ιούλιο οι αεροπορικές εταιρείες θα εξυπηρετήσουν από τα γερμανικά αεροδρόμια 168 προορισμούς σε 39 ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για το 79% των προορισμών σε σύγκριση με πέρυσι με τη διαφορά ότι ο αριθμός των πτήσεων θα είναι πολύ μικρότερος. Όπως προκύπτει από έρευνα του Γερμανικού Συνδέσμου Αερομεταφορών (BDL) από το σύνολο των γερμανικών αεροδρομίων θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο μόλις το 27% των πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Πρόκειται μεν για αύξηση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες (Απρίλιος 4%, Μάιος 6%, Ιούνιος 14%), αλλά σε χαμηλά επίπεδα. Για τον Αύγουστο ο BDL αναμένει μια «ελαφρά αύξηση» της εναέριας κυκλοφορίας υπό την προϋπόθεση ότι οι ρυθμοί εξάπλωσης του κορωνοϊού θα κυμανθούν στα σημερινά επίπεδα.

Η Ελλάδα στην τρίτη θέση

Σύμφωνα με την έρευνα του BDL το κέντρο βάρους των πτήσεων αφορούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς των Γερμανών. Μετά την Ισπανία και την Τουρκία τα περισσότερα αεροπορικά δρομολόγια από τη Γερμανία θα εξυπηρετούν τον Ιούλιο προορισμούς στην Ελλάδα. Ακολουθούν η Ιταλία και η Αυστρία.

Στην κορυφή του πίνακα των 20 δημοφιλέστερων προορισμών βρίσκεται με 326 αφίξεις από τη Γερμανία το ισπανικό νησί Μαγιόρκα, ακολουθεί με 221 αφίξεις η Κωνσταντινούπολη και με 167 η Βιέννη. Στη 10η θέση αυτού του πίνακα βρίσκεται το Ηράκλειο με συνολικά 94 αφίξεις από τη Γερμανία τον Ιούλιο, ακολουθούν στη 12η θέση η Θεσσαλονίκη με 69 αφίξεις, στη 13η θέση η Αθήνα με 64 αφίξεις και στην 20η θέση η Ρόδος με 47 αφίξεις.

Πάνω από το 80% δεν πρόκειται να πετάξει

Πάντως, μια συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών δεν σκοπεύει να πετάξει φέτος στις διακοπές. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Civery για το περιοδικό Spiegel το 83,1% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι λόγω Covid-19 δεν πρόκειται να πετάξουν τους επόμενους τρεις μήνες και μόλις το 13,4% σχεδιάζει να πετάξει είτε για επαγγελματικούς είτε για ιδιωτικούς λόγους. Ένα 60,8% διακατέχεται από το φόβο να μολυνθεί μέσα στο αεροπλάνο.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ