Το χαμηλό ποσοστό των αναποφάσιστων περιορίζει τα περιθώρια των χριστιανικών κομμάτων να βγουν πρώτη δύναμη. Το αφήγημα για αριστερή στροφή δεν πείθει.Τα χριστιανικά κόμματα CDU και CSU έχουν καταφέρει να σταματήσουν την πτωτική τάση στις δημοσκοπήσεις, αλλά όχι να την αντιστρέψουν. Έρευνα του ινστιτούτου Yougov που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Spiegel Online επιβεβαιώνει για μια ακόμη αφορά το προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι συγκεντρώνουν ένα 25%. Τα δύο χριστιανικά κόμματα αυξάνουν μεν την εκλογική τους δύναμη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα κατά μια μονάδα, ωστόσο το ποσοστό τους κυμαίνεται στο 21%. Ακολουθούν οι Πράσινοι με 14% (-1%), το ακροδεξιό AfD με 12% (+1%), οι Φιλελεύθεροι με 11% (+1%) και το κόμμα Η Αριστερά με 7% (-1%).

Τα ¾ έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν

Στην ίδια δημοσκόπηση το 74% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει αποφασίσει ποιο κόμμα θα ψηφίσει την ερχόμενη Κυριακή. Το 15% δεν έχει λάβει ακόμη την τελική απόφαση, ένα 9% αρνείται να απαντήσει και το 1% δηλώνει «δεν ξέρω». Ο υψηλός αριθμός των ψηφοφόρων που έχουν αποφασίσει σε ποιο κόμμα θα δώσουν την ψήφο τους και ο χαμηλός αριθμός των αναποφάσιστων σημαίνει ότι τα περιθώρια των κομμάτων να κερδίσουν νέους ψηφοφόρους έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό. Συνεπώς, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο για τo CDU και το CSU να δημιουργήσουν τις τελευταίες τρεις ημέρες που απομένουν ως τις εκλογές ένα πολιτικό κλίμα που να τους ευνοεί.

Πάντως, το κεντρικό τους αφήγημα εδώ και δύο εβδομάδες για αριστερή στροφή στη Γερμανία σε περίπτωση που τα χριστιανικά κόμματα δεν βγουν πρώτη πολιτική δύναμη, δεν φαίνεται να πείθει.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ