Οι Γερμανοί βάζουν καλό βαθμό στις επιδόσεις της κυβέρνησής τους αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης. Τα μέτρα επενεργούν καθησυχαστικά. Ορισμένοι μάλιστα ξορκίζουν την καταστροφολογία δείχνοντας ψυχραιμία.Η γερμανική κυβέρνηση κάνει καλή διαχείριση της κορωνοκρίσης, εκτιμά η πλειονότητα των Γερμανών, πιστώνοντας την επιτυχημένη διαχείριση κατά σειρά στην καγκελάριο Μέρκελ, τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς και τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν. Συγκεκριμένα, ποσοστό 72% των Γερμανών δήλωσε πολύ ικανοποιημένο έως ικανοποιημένο με τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία, στη δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της ειδησεογραφικής εκπομπής Tagesthemen του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ARD και της εφημερίδας die Welt.

Το ποσοστό σε αυτό το ερώτημα είναι από τα καλύτερα δημοκοπικά ευρήματα που έχει ποτέ καταγράψει το Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων infratest dimap, που διενήργησε τη δημοσκόπηση. Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης, μόλις τον περασμένο μήνα Μάρτιο ένα ποσοστό της τάξης του 35% των ερωτηθέντων δήλωνε ικανοποιημένο με τις επιδόσεις της γερμανικής κυβέρνησης, αντίθετα ένα 65% εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του.

Καθησυχάζουν τα πρωτοφανή οικονομικά μέτρα

Και όπως ήταν αναμενόμενο οι πρωταγωνιστές της διαχείρισης της κρίσης συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ικανοποίησης των πολιτών. Στην πρώτη θέση η Άγκελα Μέρκελ, η οποία βελτίωσε το ποσοστό της κατά 11% σε σχέση με τον περασμένο μήνα φτάνοντας στο 64%. Στη δεύτερη θέση έρχεται ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς με αύξηση του αντίστοιχου ποσοστού κατά 17%, ενώ τρίτος είναι ο υπουργός Υγείας με αύξηση γύρω στο 9%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ κατέγραψε ποσοστά αποδοχής ρεκόρ επιτυγχάνοντας αύξηση κατά 16 ποσοστιαίων μονάδων. Ο Ζέντερ είναι ο πολιτικός που στην αρχική φάση της επιδημίας, όταν το θέμα επιβολής αυστηρών περιοριστικών μέτρων βρισκόταν σε επίπεδο θεωρητικής συζήτησης, τα επέβαλε πρώτος στο κρατίδιό του, το οποίο τώρα βρίσκεται στη δεύτερη θέση από πλευράς νεκρών από κορωνοϊό.

Αλλά και το ποσοστό αποδοχής των αυστηρών περιοριστικών μέτρων είναι συντριπτικό. Το 93% των ερωτηθέντων κατέθεσε ότι στηρίζει τα μέτρα αυτά. Εξ αυτών το 99% δήλωσε ότι ψηφίζει το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και το 98% των κόμμα των Πρασίνων. Τα πρωτοφανή μέτρα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που έλαβε το οικονομικό επιτελείο της γερμανικής κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας φαίνεται να επενεργούν καθησυχαστικά στους πολίτες. Ναι μεν τα ¾ των ερωτηθέντων εξέφρασαν την ανησυχία ότι γενικά η οικονομική κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει, αλλά σε ό,τι αφορά την προσωπική τους οικονομική κατάσταση φαίνεται να αντιδρούν μάλλον χαλαρά. Το 65% δήλωσε ότι διακατέχεται από μικρή ή λιγότερο μεγάλη ανησυχία σχετικά με την απώλεια της θέσης εργασίας του, ενώ μόνο ένα 18% θωρεί ότι ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος ή μεγάλος.

Οι Γερμανοί εναντιώνονται στην καταστροφολογία

Ενδιαφέροντα τα ευρήματα και ως προς τη γενικότερη αντίδραση των Γερμανών στο σκηνικό καταστροφολογίας των τελευταίων εβδομάδων σε κάθε επίπεδο, από τον κίνδυνο πολιτικής και κοινωνικής κατάρρευσης κρατών, μέχρι το ενδεχόμενο βαθιάς οικονομικής ύφεσης της γερμανικής οικονομίας. Το 44% των πολιτών δείχνει να αντιδρά με ψυχραιμία και δηλώνει ότι επικρατεί μέσα του συναίσθημα αισιοδοξίας. Αξίζει να επισημανθεί ότι από το Φεβρουάριο του 2012 έχει να αυξηθεί το συγκεκριμένο ποσοστό και να φτάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα. Βέβαια σε ποσοστό 51% των ερωτηθέντων επικρατεί ανησυχία. Αλλά και εδώ έχει ενδιαφέρον να επισημανθεί ότι όταν τον περασμένο Ιανουάριο δεν υπήρχε κοροωνοϊός στη Γερμανία ως θέμα συζήτησης παρά μόνο ως εισαγόμενο από την μακρινή Κίνα, το αντίστοιχο ποσοστό είχε φτάσει στο 60% .

Τότε οι Γερμανοί είχαν αναφέρει διάφορες αιτίες ως λόγους ανησυχίας. Αλλά και ο ίδιος ο ιός δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τους Γερμανούς. Ένας στους δύο εκτιμά ότι ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μικρός ή ανύπαρκτος. Αυτό ίσως να σχετίζεται με το ότι το 77% των ερωτηθέντων εκφράζει μεγάλη ή πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στους Γερμανούς γιατρούς και τη δημόσια υγεία. Πάντως ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ στη σημερινή ενημέρωση τόνισε ότι μολονότι εδώ και λίγες ημέρες μειώθηκε το ποσοστό αναπαραγωγής του ιού δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Το συμπέρασμά του μετά από αναγκαστική καραντίνα δύο εβδομάδων είναι θετικό.

“Η ταχύτητα μετάδοσης έχει μειωθεί, κάτι που καταγράφεται και στα ποσοστά. Μάλιστα σε ορισμένες μεγάλες πόλεις η κινητικότητα του ιού έχει μειωθεί κατά 50%”, τόνισε. Ωστόσο, επέμεινε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. “Όσο καιρό δεν έχουμε εμβόλιο, άλλο τόσο θα υπάρχει η ασθένεια στη χώρα”. Και υπενθύμισε ότι τα πιο σημαντικά μέτρα περιορισμού των κρουσμάτων παραμένουν το καλό πλύσιμο των χεριών, βήχας και φτέρνισμα όχι στην παλάμη αλλά στον αγκώνα και βέβαια η πιστή εφαρμογή των κανόνων απόστασης.

Ειρήνη Αναστασοπούλου (ARD, Die Welt, N-TV, dpa)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ