Η καγκελάριος είναι υπέρ της ελαστικότητας στην τήρηση των κριτηρίων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Γερμανοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν την αναγκαιότητα δραστικών μέτρων υπέρ της υγείας σε βάρος της οικονομίας.Σε συνέντευξη Tύπου το μεσημέρι στο Βερολίνο, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι ο κεντρικός στόχος των προσπαθειών στη Γερμανία είναι η επιβράδυνση της διάδοσης του κορωνοϊού. Για όσο διάστημα δεν είναι διαθέσιμα εμβόλια ενάντια στην αρρώστια επικρατεί ο κίνδυνος να μολυνθεί το 60% με 70% του πληθυσμού επεσήμανε η καγκελάριος επικαλούμενη εκτιμήσεις ειδικών. Μια επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι αναγκαία προκειμένου το σύστημα υγείας να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την πρόκληση.

Όπως ενημέρωσε ο υπουργός υγείας Γενς Σπαν στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η Γερμανία διαθέτει 28.000 κλίνες στην εντατική των νοσοκομείων. Το ζητούμενο είναι ο αριθμός των ασθενών που θα έχουν ανάγκη από ειδική περίθαλψη να είναι χαμηλότερος. Τόσο η καγκελάριος όσο και ο υπουργός Υγείας επεσήμαναν τη σημασία της ακύρωσης εκδηλώσεων άνω των 1.000 ατόμων και έκαναν έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές τους και τις εξόδους. Μάλιστα η κ. Μέρκελ δεν απέκλεισε την ακύρωση ακόμη και του κομματικού συνεδρίου των Χριστιανοδημοκρατών τέλη Απριλίου στο οποίο πρόκειται να συμμετέχουν 1001 σύνεδροι.

Επίδειξη ελαστικότητας στην ΕΕ

Αναφερόμενη στη χθεσινοβραδυνή τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής των κρατών-μελών της ΕΕ, η καγκελάριος υποστήριξε την απόφαση που πάρθηκε για ελαστικό χειρισμό τόσο των κριτηρίων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης όσο και των κανόνων κρατικής ενίσχυσης προς τα κράτη μέλη. Η Γερμανία στηρίζει επίσης την πρόταση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ίδρυση ενός ειδικού ταμείου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοΪού ύψους 25 δις. Εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν σύμφωνα με την καγκελάριο εξαιρετικά μέτρα.

Η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει επιπτώσεις και στη γερμανική οικονομία. Τα πρώτα δείγματα ύφεσης είναι αισθητά. Ένας αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας. Προκειμένου να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας Όλαφ Σοτλτς και Πέτερ Αλτμάιερ θα ανακοινώσουν σύμφωνα με την κ. Μέρκελ την Παρασκευή σχετικά μέτρα. Την ίδια ημέρα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στην καγκελαρία σύσκεψη με εκπροσώπους των εργοδοτών και των συνδικάτων προκειμένου να συζητήσουν περαιτέρω μέτρα για την οικονομία.

Καλύτερα τώρα ένα «οικονομικό σοκ»

Ανεξάρτητα από το κόστος η ενίσχυση του υγειονομικού συστήματος της Γερμανίας έχει απόλυτη προτεραιότητα τόνισαν οι επικεφαλής των σημαντικότερων γερμανικών οικονομικών ινστιτούτων. Σε κοινή συνέντευξη Tύπου το πρωί στο Βερολίνο, κάλεσαν την κυβέρνηση να πάρει γρήγορα, στοχευμένα και προσωρινά δραστικά μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Παρά το «οικονομικού σοκ» που θα προκαλέσουν αυτές οι αποφάσεις συνιστούν τον «καλύτερο τρόπο», υποστήριξαν, προκειμένου να επανέλθει η οικονομία σύντομα ξανά σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας.

Οι οικονομολόγοι πρότειναν επίσης ένα πακέτο οικονομικών μέτρων για την στήριξη των επιχειρήσεων. Ο στόχος ενός ισοσκελισμένου δημόσιου προϋπολογισμού δεν θα πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο για την κυβέρνηση να πράξει ότι είναι αναγκαίο σε αυτή την κατάσταση. Πάντως για το πρώτο εξάμηνο 2020 αναμένουν ύφεση της γερμανικής οικονομίας.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ